OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Rafale: Γράφεται ιστορία – Το πρώτο μαχητικό παραδίδεται σήμερα στην Ελλάδα

21/07/2021 - 08:45
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα γράφεται ιστορία, καθώς σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση στο Istres της νότιας Γαλλίας η τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Rafale από την Ελλάδα, με τα πανίσχυρα γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς να εντάσσονται σταδιακά στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, στις 25 Ιανουαρίου του 2021 «έπεσαν οι υπογραφές» για τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια των λεγόμενων «omni-role» τζετ μαχητικών της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Dassault και σήμερα είναι ιστορική μέρα, για την Ελλάδα, για την Πολεμική Αεροπορία που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να προστατεύει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία στους αιθέρες.

Στη Γαλλία θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, για την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η τελετή θα γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας.

Η παράδοση των μαχητικών Rafale

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023. Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Το όνομα Rafale σημαίνει «ριπή ανέμου» ενώ τα αεροσκάφη, ήδη υπηρετούν την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).

Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Ήδη, Έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας όταν τα αεροσκάφη έρθουν στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Tags: RAFALEΑ/ΓΕΕΘΑΓΑΛΛΙΑΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΥΕΘΑ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert