OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Rafale: Ο κύβος ερρίφθη για δεύτερη μοίρα μαχητικών στην Τανάγρα και δρομολόγηση πώλησης των Mirage 2000-5

30/05/2024 - 05:07
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο να γίνουν, το συντομότερο, δύο οι Μοίρες των γαλλικών «ριπών» στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, καθώς από την μία το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» και από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα θέλαμε να κάνουμε 30 τα Rafale» ενώ ξεκαθάρισε ότι πλέον το ζήτημα είναι δημοσιονομικό, δηλαδή να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αεροσκαφών, την ώρα που οι εξοπλιστικές ανάγκες είναι άμεσες, με πρώτες αυτές του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία δρομολογεί ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale με ταυτόχρονη πώληση στους Γάλλους κατασκευαστές των παλαιότερων Mirage 2000-5 ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά καινούργιων μαχητικών. Το Αεροπορικό Επιτελείο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο απόκτησης τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων Rafale αρκεί αυτά να βρίσκονται στην πιο σύγχρονη διαμόρφωση και με μεγάλο αριθμό διαθέσιμων ωρών, όπως τα μεταχειρισμένα τα οποία ήδη έχει αποκτήσει.

Η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο την αντικατάσταση των 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Μirage 2000-5  είναι οικονομοτεχνικά απόλυτα συμφέρουσα, σύμφωνα με τις μελέτες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές, η τεχνογνωσία, η εκπαίδευση και εν γένει το «know how» από τα στελέχη της. Κατά συνέπεια, το κόστος θα αφορά μόνο την απόκτηση των μαχητικών καθώς και επιπλέον όπλων με έμφαση στους πανίσχυρους αντιαεροπορικούς πυραύλους Meteor. Με δεδομένο ότι σε χρόνο ρεκόρ η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» έγινε πλήρως επιχειρησιακή, το πέρασμα και της 331 Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» στην εποχή Rafale μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Rafale

Το μεγάλο ζητούμενο  είναι πλέον η απόκτηση των επιπλέον Rafale, καθώς η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί τουλάχιστον ακόμη 12 μαχητικά ώστε να διαθέτει δύο Μοίρες με 18 αεροσκάφη έκαστη, να συνδυαστεί με ταυτόχρονη πώληση των Mirage 2000-5 σε μια συμφωνία «πακέτο». Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των Mirage και όλα δείχνουν ότι ο πιο ρεαλιστικός και εφικτός στόχος είναι μια συμφωνία με το Παρίσι καθώς δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο πώλησης σε τρίτη χώρα όπως η Ινδία, διότι όσα κράτη διαθέτουν Mirage πλην της Γαλλίας,  προσανατολίζονται στην αντικατάσταση τους με Rafale.

Rafale

Στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τονίζουν ότι εάν στην τρέχουσα χρονική συγκυρία δεν προχωρήσει η πώληση των Mirage 2000-5 όσο θα περνούν τα χρόνια θα εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής με κίνδυνο να έχουν την τύχη των παλαιότερων Mirage, τα οποία αφέθηκαν αφού  δεν προνοήθηκε η έγκαιρη πώληση τους.

Ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-5 δεν υπάρχει καθώς η έρευνα, στην οποία προχώρησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έδειξε ότι θα έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος δηλαδή θα είναι ασύμφορη πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αεροπλάνο το οποίο τα επόμενα χρόνια θα πάψει να υποστηρίζεται. Το γεγονός ότι τόσο η αγορά των Rafale όσο και των φρεγατών Belharra ανακοινώθηκαν σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποτελεί προηγούμενο για τις περαιτέρω εξελίξεις στα εξοπλιστικά.

Βέβαια, μόνο τυχαίο δεν φαίνεται να είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αναφέρει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για επιπλέον μαχητικά Rafale αλλά και για καινούργια πλοία μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη Γαλλία με αφορμή την επέτειο για την απόβαση στη Νορμανδία και την μετάβαση του στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες ελληνικές φρεγάτες FDI-HN.

Tags: BELHARRAMIRAGE 2000-5RAFALEΓΑΛΛΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
ελικόπτερα - Ισπανία - Airbus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

19/12/2025 - 07:31

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert