OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Rafale: Ο ΣΕΚΠΥ ζητά τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην προμήθεια των μαχητικών

20/01/2021 - 17:27
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) καλεί την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες ώστε να εξασφαλιστούν ουσιαστικές βιομηχανικές επιστροφές για τις ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο της απόκτησης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ, «η ψήφιση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, αποτελεί σαφέστατα θετικό και ενθαρρυντικό σημάδι για την ενίσχυση των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. … Όμως, σημαδεύεται από την πλήρη απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, από κάθε είδους συμμετοχή στο πρόγραμμα».

Οι θέσεις του ΣΕΚΠΥ

Όπως τονίζει ο ΣΕΚΠΥ, παρότι το συνολικό κόστος φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ «δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ ως επιστροφή στην ελληνική αμυντική βιομηχανία». Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «θα μπορούσαν να επιστραφούν από αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον το 30%, δηλαδή πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας με τη μορφή βιομηχανικών επιστροφών, στηρίζοντας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον αμυντικό τομέα» αλλά και δημιουργώντας «χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών πέρασε με νόμο στη Βουλή. Θεωρούμε ότι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με νομοθέτηση, μπορεί να προβλεφθεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, για λόγους που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, σε τομείς όπως της εν συνεχεία υποστήριξης, και του υποκατασκευαστικού έργου, ώστε να μην αποτελέσει η συγκεκριμένη προμήθεια απλά μια αγορά οπλικών συστημάτων, χωρίς να υπάρξει καμία προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι προτάσεις

Ο ΣΕΚΠΥ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Δεκέμβριο του 2020, «είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας και πρέπει και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα, που έχουν ανακοινωθεί, προσφέροντας σημαντικά στην άμυνα και άσφάλεια της χώρας αλλά και στην οικονομική της ανάκαμψη».

Στην επιστολή, ο ΣΕΚΠΥ είχε καταθέσει και μια σειρά προτάσεων όπως:

– Την ίδρυση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στα πρότυπα των χωρών με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και την άμεση έναρξη θεσμικής συνεργασίας κυβέρνησης με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

– Την ανάγκη να υπάρξουν βιομηχανικές επιστροφές και ενδύσεις άνω του 30% της αξίας των εξοπλιστικών δαπανών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: RAFALEΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΣΕΚΠΥΥΕΘΑΥΠΕΘΑ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert