Ναυμαχία Σαλαμίνας: τη γιορτάζαμε μια εβδομάδα αλλά…κανείς δεν το κατάλαβε!ΒΙΝΤΕΟ

Μια ολόκληρη εβδομάδα γιορτάζαμε την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας,αλλά κανείς δεν το πήρε είδηση.! Ποιος φταίει;

»Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης παρέστη σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2012 στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2012» για την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που διοργανώνει ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ιωάννης Τσαβαρής».
 
 Δυστυχώς πίσω από το λιτό και ανεπαρκές – για την περίσταση – δελτίο τύπου του Υπουργείου Αμυνας, »κρύφτηκε» ή έστω υποβαθμίστηκε  μια ιστορική επέτειος που έπρεπε να είχε γίνει »σημαία» όχι μόνο του Υπουργείου Αμυνας αλλά ολόκληρης της Ελληνικής Πολιτείας :  Η επέτειος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας  (480 π.Χ) που διοργανώθηκε από τον Δήμο Σαλαμίνας – και όχι από τον Δήμαρχο- κρατησε μια εβδομάδα και κορωνίδα ηταν το σκέλος που έγινε Παρασκευή 28 και 29 Σεπτεμβρίου στον Τύμβο Σαλαμινομάχων με εκδηλώσεις ΄΄παγκοσμιας απήχησης».
Ηδη διεθνή αγγλόγλωσσα σάιτ αναφέρουν ότι »η ναυμαχία  της Σαλαμίνας άλλαξε για πάντα την πορεία της ιστορίας και σταμάτησε τους Πέρσες από την προώθηση προς τη Δύση μετά από μια σειρά από μάχες με τους αρχαίους Έλληνες. Το 480 π.Χ.,λένε,η μικρότερη συμμαχία των ελληνικών πόλεων-κρατών σταθηκε απέναντι της ισχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας του Βασιλιά Ξέρξη και αγωνίστηκε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
 Λέμε ότι έπρεπε να είναι πολύ πιο προβεβλημένες αυτές οι εκδηλώσεις διότι από τον περασμένο Μάρτιο ακόμα ‘εχουμε μπει στην τελική ευθεία – τελική 10ετία- αναδειξης της συμπλήρωσης 2.500 ετών από την κοσμογονική ναυμαχία σε Παγκόσμιος Σημασίας Γεγονός για την Δύση. Ηδη εδώ και μήνες  οι δραστρήριου Σαλαμίνιοι – μαζί με τον καταγόμενο από το ιστορικό νησί  σημερινό Υφυπουργό Αμυνας κ Δ.Ελευσινιώτη- ΄πήγαν στην Νέα Υόρκη και ενημερωσαν ομογενείς και ξένους για την μεγάλη επέτειο που θα τιμηθεί το 2021!

Ξεκίνησαν από την Νέα Υόρκη
 
Συγκεκριμένα η  φετινή εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Νέα Υόρκη ουσιαστικά ήταν αφιερωμένη στο Επος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στην μεγάλη ελληνική παρέλαση πήρε μέρος και αντιπροσωπία του Δήμου με τον Δήμαρχο Σαλαμίνος Γιάννη Τσαβαρή  αλλά και τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΝ – και υφυπουργό σήμερα – κ Δ.Ελευσινιώτη.Αυτό έγινε μετά από  τιμητική πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης εξέφρασε τη θετική διάθεση να συμπράξουν στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και του «ιερού κενοταφικού χώρου του τρόπαιου των ηρώων Σαλαμινομάχων», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ώστε να τιμηθεί κατάλληλα το 2021 η θυσία των ενωμένων Ελλήνων για την ύπαρξη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο.
 Αλλά και το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου έγινε  διαβούλευση των Δημάρχων  στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας ‘οπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ευρύτερης ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας και της υποψηφιοτητας της Σαλαμίνας ως Ευρωπαικης Πολιτιστικής Πρωτευουσας το 2021  με την συμπλήρωση των 2500 χρόνων  απο την  Ναυμαχια. Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσαβαρής κατέθεσε νέες προτάσεις των αδελφοποιημένων Δήμων με άμεση συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση την Ουνέσκο και την Ευρωπαικη Ένωση οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.
 
25 Πρεσβείες και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι!
 
Μεγάλη και σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των ξένων χωρών ξεπέρασε καθε προηγούμενο αφού 25 Πρεσβείες τίμησαν την επέτειο της επικής Ναυμαχίας οπου σύμφωνα με τον τελετάρχη  δεν έχει ξανασυμβει στο παρελθόν σε κανένα αλλο μέρος στην Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι.Είναι η  πρώτη φόρα στην Ελλάδα ‘οπου 25 χώρες απο όλον τον κόσμο  τιμούν ένα Ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών από την Κύπρο, Ιταλία, Βενεζουέλα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία , Κίνα  Ολλανδία,  Πορτογαλία, Τσεχία,  Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μεξικό, Βιετνάμ, Μονακό, Φιλιππίνες, Αρμενία, Πολωνία, Ισραήλ,Κατάρ, Σερβία, Αυστραλία,Φιλανδία,Κούβα,Μάλτα.
Επίσης στην μεγάλη παρέλαση συμμετείχαν οι 23 Δήμαρχοι απο ολοκληρη την Ελλάδα (Δίκτυο Αδελφοποιημενων Πόλεων Σαλαμινομάχων), πλοία του Πολεμικού  Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος στον Αρχαίο Λιμένα, κομάντος αλεξιπτωτιστές, άγημα Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών(Ο.Υ.Κ.) , άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, οι Σπαρτιάτικές μώρες , το Λύκειο των Ελληνίδων, Ένωση προσκόπων Ελλάδοςκλπ κλπ Η  επιτυχημένη μεγάλη παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα της Αρχαίας Σαλαμίνας (Αμπελακίων), σκόρπισε  ρίγη συγκίνησης σε όλους όσους παρευρέθησαν, μας πληροφορούν τοπικά ιστολόγια. και φορείς…