OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ελληνογαλλική συμμαχία στον Περσικό με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά

27/01/2020 - 14:19
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Μετά την παραχώρηση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη και για αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο της γαλλικής δύναμης που δραστηριοποιείται για την επιτήρηση της ναυσιπλοΐας.

Την ελληνική διαθεσιμότητα αναμένεται να δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, μεθαύριο Τετάρτη στο Παρίσι.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές, εκτός συνόρων, που διοργανώνουν συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου η χώρα να αποκτήσει διεθνή στήριξη και δυνατότερη φωνή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές η Γαλλία σταθερά στηρίζει την Ελλάδα, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτηρίζοντας παράνομο το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ.

Η ελληνική συμμετοχή σε διεθνή δύναμη στον Κόλπο, υπό γαλλική σημαία, έρχεται ως μία κίνηση ανταπόδοσης στη στήριξη που παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος στη πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο ζήτημα του μνημονίου. Ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο της χώρας του, με τη δραστηριοποίηση ναυτικής δύναμης υπό γαλλική σημαία στον κόλπο, η οποία θα συμβάλει στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό και τον Γάλλο πρόεδρο, εντός διαστήματος μόλις ενός μηνός, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επαφές του υπουργού Εξωτερικών με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών του αραβικού κόσμου αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κύκλου συμμαχιών με χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε η διάθεση των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η οικοδόμηση αυτών των συμμαχιών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια της Αθήνας για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης όσο και στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων έναντι της βεντάλιας διεκδικήσεων που ξεδιπλώνεται τελευταία δια στόματος της τουρκικής ηγεσίας.

Η δημιουργία ενός κοινού μετώπου από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες κρίνεται απαραίτητη ειδικά στη παρούσα φάση που η Τουρκία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, θα εφαρμόσει το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης στέλνοντας ερευνητικό πλοίο σε περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, το επόμενο διάστημα με αποστολή πλοίων για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων νοτιανατολικά της Κρήτης αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη πάγια ελληνική θέση ότι θα υπάρξει απάντηση σε ενδεχόμενη τουρκική κίνηση που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ζητώντας παράλληλα την άμεση στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου».

Για αργότερα οι Belharra

Σε ότι αφορά στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, και με δεδομένο έχουν γραφεί πολλά το τελευταίο διάστημα είτε για την αγορά γαλλικών φρεγατών, τύπου Belharra, είτε για την παραχώρηση-ενοικίαση μίας φρεγάτας, τύπου Fremm, από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, στη συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρχει κάτι παραπάνω από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που ήδη έχει γίνει με την επιστολή του υπουργού Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλου στην Γαλλίδα ομόλογο του, τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο OnAlert , «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι κάθε σημαντική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με σύμμαχους ηγέτες συνεπάγεται και μία εξοπλιστική αγορά στα πλαίσια της αμυντικής ενίσχυσης της χώρας».

Άλλωστε το ενδεχόμενο ναυπήγησης Belharra για λογαριασμό του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού είναι ένα πρόγραμμα που αν το αποφασίσει η Ελλάδα θα αφορά το μέλλον και όχι το παρόν. Η άμεση ανάγκη του πολεμικού ναυτικού είναι υ υποστήριξη του υφιστάμενου στόλου. Σε ότι αφορά το σενάριο δανεισμού μίας Fremm, θεωρείται απίθανο με δεδομένο ότι το γαλλικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει στο στόλο του 5 πλοία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχωρήσει το ένα.

Tags: PATRIOTΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΚΡΟΝΦΡΕΓΑΤΑ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert