OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεδρίαση Επιτροπής Εξοπλισμών για Rafale, F-35, Patriot και S-300

25/11/2020 - 17:33
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

H αγορά των Rafale, το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, οι συμβάσεις αναβάθμισης των αμερικανικών Patriot και της υποστήριξης των ρωσικών πυραύλων S-300 καθώς και η τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων APACHE απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της  Επιτροπής Εξοπλισμών και Άμυνας της Βουλής.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε την ενεργοποίηση των προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, τα προγράμματα αναμένεται να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Τα προγράμματα Follow On Support παρουσιάστηκαν από το Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Θοδωρή Λάγιο.

Το χρονοδιάγραμμα των Rafale

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τo χρονοδιάγραμμα της προμήθειας των 18 συνολικά γαλλικών αεροσκαφών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο περί προμηθειών προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τη γαλλική πλευρά. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου.

Μετά την υπογραφή, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου, θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο τύπο αεροσκάφους με στόχο την έλευση των δύο πρώτων μαχητικών της γαλικής Πολεμικής Αεροπορίας στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα Rafale και έξι καινούρια.

Το ενδιαφέρον για τα F-35

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για το ελληνικό ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. H Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών, δηλαδή 18 έως 24 αεροσκάφη.

Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός στην Επιτροπή της Βουλής, η ελληνική κυβέρνση εκτός της πρόθεσης της για συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γεννιάς διερευνά, με την επιστολή που έστειλε  πρόσφατα η ΓΔΑΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων F-35 από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Patriot και S-300

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η υποστήριξη και ενδεχομένως και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής Άμυνας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή το πρόγραμμα υποστήριξης των αμερικανικών πυράυλων Patriot.

Επίσης, η επιτροπή ενημερώθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των συστημάτων των ρωσικών πυραύλων S-300 το οποίο είχε «παγώσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρόγραμμα για το Follow On Support των Patriot ανέρχεται στα 1567 εκ. ευρώ ενώ το κόστος της υποστήριξης των ραντάρ των S-300 ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ

Follow On Support για APACHE, C-130 και UAV του Σ.Ξ

Τα μέλη της Επυτροπής Εξωτερικών καιμ Άμυνας ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα τεχνικής υποστήριξης των επιθετικώνν ελικοπτέρων APACHE, των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να είναι επιχειρησιακά άρτια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουτ Στρατού Ξηράς που είχε αποκτήσει το 2006 τοι υπουργείο Άμυνας. Τέλος, το υπουργείο παρουσίασε και το πρόγραμμα τεχνικής υπ[οστήριξης των σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων.

Tags: F-35RAFALEΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert