OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεδρίαση Επιτροπής Εξοπλισμών για Rafale, F-35, Patriot και S-300

25/11/2020 - 17:33
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

H αγορά των Rafale, το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, οι συμβάσεις αναβάθμισης των αμερικανικών Patriot και της υποστήριξης των ρωσικών πυραύλων S-300 καθώς και η τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων APACHE απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της  Επιτροπής Εξοπλισμών και Άμυνας της Βουλής.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η Επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε την ενεργοποίηση των προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, τα προγράμματα αναμένεται να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Τα προγράμματα Follow On Support παρουσιάστηκαν από το Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Θοδωρή Λάγιο.

Το χρονοδιάγραμμα των Rafale

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τo χρονοδιάγραμμα της προμήθειας των 18 συνολικά γαλλικών αεροσκαφών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο περί προμηθειών προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τη γαλλική πλευρά. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου.

Μετά την υπογραφή, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου, θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο νέο τύπο αεροσκάφους με στόχο την έλευση των δύο πρώτων μαχητικών της γαλικής Πολεμικής Αεροπορίας στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα Rafale και έξι καινούρια.

Το ενδιαφέρον για τα F-35

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για το ελληνικό ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. H Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών, δηλαδή 18 έως 24 αεροσκάφη.

Όπως φέρεται να είπε ο υπουργός στην Επιτροπή της Βουλής, η ελληνική κυβέρνση εκτός της πρόθεσης της για συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γεννιάς διερευνά, με την επιστολή που έστειλε  πρόσφατα η ΓΔΑΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων F-35 από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Patriot και S-300

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η υποστήριξη και ενδεχομένως και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής Άμυνας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή το πρόγραμμα υποστήριξης των αμερικανικών πυράυλων Patriot.

Επίσης, η επιτροπή ενημερώθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των συστημάτων των ρωσικών πυραύλων S-300 το οποίο είχε «παγώσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρόγραμμα για το Follow On Support των Patriot ανέρχεται στα 1567 εκ. ευρώ ενώ το κόστος της υποστήριξης των ραντάρ των S-300 ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ

Follow On Support για APACHE, C-130 και UAV του Σ.Ξ

Τα μέλη της Επυτροπής Εξωτερικών καιμ Άμυνας ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα τεχνικής υποστήριξης των επιθετικώνν ελικοπτέρων APACHE, των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να είναι επιχειρησιακά άρτια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουτ Στρατού Ξηράς που είχε αποκτήσει το 2006 τοι υπουργείο Άμυνας. Τέλος, το υπουργείο παρουσίασε και το πρόγραμμα τεχνικής υπ[οστήριξης των σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων.

Tags: F-35RAFALEΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - Αρμενία
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

19/12/2025 - 16:35
FDI
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

19/12/2025 - 09:47
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert