Συντάξεις: Τι αλλάζει για τους ένστολους

Οι αλλαγές που κυοφορούνται για τους ένστολους (απόστρατους και εν ενεργεία) είναι οι εξής:

1. Επανυπολογισμός συντάξεων για όσους αποστρατεύτηκαν μέχρι 12/5/2016, δηλαδή προ νόμου Κατρούγκαλου: Στη νέα σύνταξη (ανταποδοτικό σκέλος) που επανυπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας.

Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν βελτιωμένο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης. Παρά ταύτα θα υπάρχουν μειώσεις ως 8% κατά μέσο όρο όπως αποκάλυψαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη που «βλέπουν» τον επανυπολογισμό στις συντάξεις ενστόλων.

Αν δεν έμπαιναν τα διπλά έτη, όπως εξεταζόταν μέχρι πρότινος, τότε οι μειώσεις συντάξεων θα ξεπερνούσαν το 25% και από 1ης/1/2019 που θα εφαρμοζόταν ο νόμος για τις παλιές -μέχρι 12/5/2016- συντάξεις, θα είχαν περικοπές με «ταβάνι» το -18% στην καταβαλλόμενη σήμερα σύνταξή τους. Το υπόλοιπο ποσοστό της διαφοράς (για παράδειγμα το υπόλοιπο 7% της μείωσης από το 18% ως το 25%) θα καταβαλλόταν ως νέα προσωπική διαφορά με προοπτική κατάργησης στο μέλλον.

2. Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι αρμόδιες υπηρεσίες μηχανογράφησης του Γενικού Λογιστηρίου είναι -όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος- να κάνουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων λαμβάνοντας υπόψη:

* Το σύνολο των ετών υπηρεσίας που είχαν οι απόστρατοι κατά την έξοδο στη σύνταξη, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια συν τα διπλά έτη.
* Τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν όχι όταν αποχώρησαν, αλλά αυτές που διαμορφώθηκαν μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στο μισθολόγιο των ενστόλων με το νόμο 4307/2014, βάσει του οποίου η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. επέστρεψε το 50% από τις περικοπές που είχαν με το νόμο 4093/2012 του 2014. Οι συντάξεις των αποστράτων δηλαδή είχαν επανυπολογιστεί το 2014 με τις νέες αποδοχές που προέβλεπε ο νόμος για τους εν ενεργεία. Τότε ο επανυπολογισμός βελτίωσε τις αποδοχές τους. Τώρα ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει για την πλειονότητα των συνταξιούχων στρατιωτικών μειώσεις.

Παραδείγματα εδω