«Σύμμαχοι» της τρόϊκας για τη θητεία οι οικολόγοι. Πρόταση με ερωτηματικά

Του Δ.Λιγουριώτη

Ερωτηματικά προκαλεί η με τον τίτλο <<Διαφάνεια προμηθειών, εναλλακτική κοινωνική θητεία και ευρωπαϊκές εγγυήσεις – μέρος της λύσης μακριά από την «πρωτιά» μας σε στρατιωτικές δαπάνες>> ανακοίνωση  των Οικολόγων Πράσινων με την οποία  παρεμβαίνουν  στο θέμα που άνοιξε η Κομισιόν με πρόταση εκπροσώπου της για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και το οποίο έκλεισε η κυβέρνηση.
 Πρίν διατυπώσουμε τα ερωτήματα -ενστάσεις μας ας δούμε την ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων που είναι η εξής:’
<<Όσον αφορά στην πρόταση της τρόικα για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη διάψευση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά:
«Η διαφάνεια πρέπει να είναι πρώτο μέλημα του υπουργού και όχι η διασφάλιση υποχρεωτικής θητείας.
Είναι προφανές ότι ο Υπουργός δεν αναγνωρίζει την επονείδιστη πρωτιά της χώρας σε αμυντικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ εντός ΕΕ…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε προτείνει δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών για τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου, με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας των συνόρων. Έχουμε προτείνει μείωση της στρατιωτικής θητείας με παράλληλη καθιέρωση ισόχρονης κοινωνικής θητείας που σε καιρούς καταστροφής του κοινωνικού ιστού θα έχει ευεργετικά πλεονεκτήματα στη διαμόρφωση δομών αλληλεγγύης στη χώρα. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιούμε για την ασφάλεια των πολιτών μόνο που τώρα αυτή δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς αλλά πρωτίστως από εσωτερικούς υπονομευτές οι οποίοι δεν πολεμούν αποτελεσματικά την αδιαφάνεια και τη διαφθορά στρατιωτικών και άλλων προμηθειών και δεν αναγνωρίζουν την αξία του εκσυγχρονισμού της χώρας και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της»
 >>Η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην πρόταση της τρόικας για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας δείχνει άρνηση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας και άγνοια των κοινωνικών συμφερόντων. 
Έτσι, απεμπολείται ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί, δηλαδή η επιδίωξη για αναγνώριση από την ΕΕ ότι η Ελλάδα αποτελεί τα ανατολικά σύνορα της και μπορεί να ενεργεί ως εγγυητής των συνόρων αυτών με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ταυτόχρονα, ο υπουργός με τη στάση του φαίνεται ως τυφλός υποστηρικτής της υποχρεωτικής θητείας δίνοντας έναυσμα σε δημοκρατικές παραφωνίες της Χρυσής Αυγής για αύξηση της θητείας ή για υποχρεωτική θητεία γυναικών>>.
Αυτά αναφέρουν  οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι θέσεις τους είναι σεβαστές .
Όμως  έχουμε κάποιες απορίες :
ΠΡΩΤΗ: Ενώ επικρίνουν την κυβέρνηση ότι απέκρουσε την πρόταση της Κομισιόν και της τρόικα για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της στρατιωτικής θητείας, οι ίδιοι οι Οικολόγοι Πράσινοι ξαναπροτείνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ θητεία μόνο που θα είναι , λένε, το μικρότερο μέρος στρατιωτική και το περισσότερο κοινωνική θητεία -πάντα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, αφού μιλούν για καθιέρωση. ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ!
ΔΕΥΤΕΡΗ: Δεν καταλάβαμε που και πως μπλέκει η στράτευση με την διαφάνεια. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και εξορθολογισμός, ανεξάρτητα αν η θητεία είναι μικρή ή μεγάλη, υποχρεωτική ή εναλλακτική, στρατιωτική ή κοινωνική/ εναλλακτική!
ΤΡΙΤΟΝ: Τι σχέση έχει η θητεία και το είδος της με το αν πρέπει ή όχι η ΕΕ να εγγυηθεί τα σύνορά μας ως ανατολικά  σύνορα της ΕΕ; Δηλαδή τώρα που δεν τα εγγυάται – στην πράξη ‘όχι στα λόγια – …φταίει που υπάρχει η …υποχρεωτική θητεία; Μην τρελαθούμε! Διότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα θεωρεί η – σεβαστή κατά τα άλλα- κ.Ζωή Βροντίση !Αυτές είναι απολίτικες απλουστεύσεις των διεθνών σχέσεων και του στάτους κβό που αν ίσχυαν θα είχαν λυθεί τα παγκόσμια προβλήματα με …έκδοση ομαδικών .. απολυτηρίων από το στρατό!Βεβαίως και πρέπει η ΕΕ να εγγυηθεί τα σύνορά μας, όπως πρέπει να τα εγγυάται και το ΝΑΤΟ! ΟΜΩς ΟΎΤΕ ΤΟ ΈΝΑ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΟΎΤΕ ΤΟ ΆΛΛΟ: ΔΙΌΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ Η ΕΕ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ »ΜΟΡΑΣΤΕΙ» ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΒΑΖΕΙ ΠΑΓΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!
Πρέπει – λέμε εμείς- πρώτα να εγγυηθούν έμπρακτα τα σύνορά μας το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην γειτονιά μας  και μετά να …γίνουμε …Ελβετία! Μαζί σας τότε κ   Ζωή Βροντίση ! Μέχρι τότε ‘όμως θα πρέπει να έχουμε αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα όχι ΜΟΝΟ με ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ αλλά με τον απλό λαό στις δομές του- και ως επαγγελματικά στελέχη  αλλά και ως έφεδρους θητείας,οπλίτες, υπαξιωματικούς ,ΔΕΑ κλπ!