Θρίλερ διαρκείας με το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών! Γιατί πάμε σε παράταση αγωνίας

Θρίλερ με το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών το οποίο τελικά όπως υποστηρίζει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα ρυθυμιστεί με νόμο . Αντιθέτως το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας φαίνεται ότι βρήκε λύση με τον καθορισμό ορίου αποχώρησης το 60ο έτος ηλικίας ή 40 συντάξιμα χρόνια.

Για τους στρατιωτικούς το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μπορούν να παραμένουν εν ενεργεία μέχρι τα 58 τους,κάτι που με βάση τις εκτιμήσεις για το που θα πάνε οι συντάξεις κάποιοι το θεωρούν ίσως και θετικό.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. Δηλαδή αν κάποιος θελήσει ο ίδιος να αποχωρήσει από το στράτευμα στα 55 χρόνια του ,για παράδειγμα, έχοντας ήδη συμπληρωμένα 40 χρόνια υπηρεσίας. Θα μπορεί να λαμβάνει τη σύνταξή του αμέσως ή θα πρέπει να αναμένει να φθάσει στα 58. Αυτό υποτίθεται θα ρυθμιστεί από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που θα κατατεθεί.

Το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει για άλλη μια φορά διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα σε ΕΔ και Σώματα Ασφαλείας.

Η κατάθεση της τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών που προέβλεπε και 40 συντάξιμα και 58 χρόνια συμπληρωμένα για τους στρατιωτικούς προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν είχε ενημερωθεί. Όταν το έμαθε ,έθεσε βέτο στον Τσίπρα και είπε ότι δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τέτοια τροπολογία. Ακολούθησαν αρκετές ώρες έντονων συζητήσεων και διαβουλεύσεων για να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που περιγράψαμε. Το οποίο είναι με απλά λόγια “παράταση” της αγωνίας για τους στρατιωτικούς, μέχρι να διαπιστωθεί τι θα λέει το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο Καμμένος. Η καθιέρωση των 58 ετών πάντως ήταν πρόταση που του έγινε εδώ και αρκετό καιρό από το ΓΕΕΘΑ και ο Καμμένος την είδε θετικά θεωρώντας ότι μ΄ αυτό το τρόπο μπορεί να “προστατεύσει” όσους δεν θέλουν να φύγουν από το στράτευμα.

Τι λέει η ΝΔ.

Η ΝΔ,  παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή της όλης υπόθεσης. Σύμφωνα με όσα  λένε τα τηλέφωνα βουλευτών της ΝΔ, , άναψαν από αγανακτισμένους «ένστολους» οι οποίοι διατράνωναν την απόλυτη αντίθεσή τους με την «ύπουλη» τροπολογία. Ο Πρόεδρος της ΝΔ  και στελέχη της  υποστήριξαν αρχικά  ότι η ΝΔ, δεν θα ψηφίσει την τροπολογία. Η  κυβέρνηση, η οποία ήδη δεχόνταν πιέσεις από τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο, με την βεβαιότητα πια ότι ούτε η ΝΔ θα ψήφιζε την συγκεκριμένη τροπολογία, υποχώρησε και βελτίωσε την συγκεκριμένη διάταξη, που θα ισχύει από 31-8-2015 και όχι από 1-1-2015. Βέβαια καθορίστηκε το 58ο έτος ως το έτος αποχώρησης των στελεχών από τις ΕΔ και το 60ο για τα ΣΑ, με την σχετική νομοθετική ρύθμιση να αναμένεται στο προσεχές μέλλον. Θέμα που αναμφίβολα αλλάζει πολλά και θέλει προετοιμασία και ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του”.