OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη ταξιδεύει στην Λωζάνη- ΒΙΝΤΕΟ

04/09/2014 - 19:01
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον πρώτο μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Λούη, μεταφέρθηκε προσωρινά στην Ελβετία, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λοζάνη, ενόψει και της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου που θα πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ιστορικό Κύπελλο, ταυτόσημο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολο της Ολυμπιακής ιδέας, θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο να θαυμάσουν από κοντά το σημαντικό αυτό κειμήλιο και να ενημερωθούν για την ιστορία του.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, που σχεδίασε ο Michel Bréal για τον μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, αποκτήθηκε τον Απρίλιο του 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία.

Με την ενέργειά του αυτή, το Ίδρυμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θέλησε να συμβάλει στον επαναπατρισμό ενός κειμηλίου εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της Ελλάδας, με μοναδικό στόχο να το καταστήσει προσιτό στον ελληνικό λαό, στο διηνεκές. Τηρώντας την αρχική δέσμευσή του, τον Σεπτέμβριο του 2012, το Ίδρυμα φρόντισε για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ασημένιο κύπελλο, μέσω της φιλοξενίας αυτού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών (Σεπτέμβριος 2012- Αύγουστος 2014), περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να εμπνευστούν από τον συμβολισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των εν λόγω επισκεπτών, τουλάχιστον 300.000 ήταν μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης και δημοφιλούς παραμονής του στο Μουσείο της Ακρόπολης για δύο συναπτά έτη, το ασημένιο κύπελλο θα φιλοξενηθεί το επόμενο διάστημα στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάνη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο, καθώς και ένα από σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Λοζάνης με χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ολυμπιακό Μουσείο προσφέρει το πλέον κατάλληλο περιβάλλον, από άποψη περιεχομένου, προσβασιμότητας λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και ασφάλειας, προκειμένου το Κύπελλο να βρει προσωρινά τη θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα αναμνηστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, διαδίδοντας μέσα από τον συμβολισμό του, τη δύναμη της ελληνικής ιστορίας και τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Μετά το πέρας των έξι μηνών που το Κύπελλο θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο, θα επιστρέψει στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου.

Από το 2016 και έπειτα, οπότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ιστορικό Κύπελλο θα εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΟΝΑΧΟ 1972: 45 απόρρητα έγγραφα του Ισραήλ στοιχειώνουν τις σχέσεις με τη Γερμανία

Ολυμπιακοί Αγώνες:Όταν ένας μαύρος άφηνε πίσω την «άρια φυλή» ,μπροστά στα μάτια του Χίτλερ. Βίντεο

Ένα βίντεο για τον αρχαιοκάπηλο Έλγιν από δύο Έλληνες. Δείτε το

Tags: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Related Posts

ΚΕΠΒ
ΥΕΘΑ

«Έφοδος» Δένδια στο ΚΕΠΒ Θήβας: Είδε βολές νεοσυλλέκτων και γευμάτισε μαζί τους [pics]

11/03/2026 - 18:24
ΓΕΣ
ΓΕΣ

«Η ευθύνη για την πατρίδα αφορά και μένα»: Το βίντεο – πρόσκληση του ΓΕΣ για την εθελοντική στράτευση γυναικών

11/03/2026 - 15:56
Κίμων
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Κίμων»: Challenge accepted και επιχειρησιακή αξιολόγηση στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου

11/03/2026 - 09:07

Διαβάστε Επίσης

CENTCOM: «Στάχτη» έγιναν C-130, Il-76 και P-3 Orion του Ιράν – Πλάνα από τις επιθέσεις των ΗΠΑ [vid]

Ισραήλ: Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ μετά από προειδοποίηση για ιρανικούς πυραύλους

Αρμπίλ: Ιταλική στρατιωτική βάση δέχθηκε επίθεση στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράν συνεχίζει τις επιδρομές με drones σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Εμιράτα

Λίβανος: Τουλάχιστον 20 νεκροί από μπαράζ βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ

Τραμπ: «Το Ιράν είναι κοντά στην ήττα» – Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο διαρκείας, απαντά η Τεχεράνη

Ο Τραμπ είναι ο Σατανάς και θα καταστρέψουμε το Ισραήλ, λέει κορυφαίος σύμβουλος του Χαμενεΐ

New York Times: 11,3 δισεκ. δολάρια κόστισε στις ΗΠΑ η πρώτη βδομάδα του πολέμου εναντίον του Ιράν

Top News

Ιωάννα Τούνη: «Δεν είμαι έγκυος» ξεκαθάρισε μετά τις εικόνες που δημοσίευσε από επίσκεψη σε γυναικολόγο

Παραιτήθηκε ο σεφ του Noma μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για ψυχολογική κακοποίηση - «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: «Η ανθρωπιά δεν έχει να κάνει με τη χλιδή» έγραψε για τα όσα συμβαίνουν στο Ντουμπάι

Γιώργος Λιάγκας για χωρισμό «βόμβα» στην ελληνική showbiz: Θα είναι η είδηση της εκατονταετίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert