Έργο ντοκουμέντο της Ελληνικής Ιστορίας.Το ‘Μεγαλο μας Τσίρκο’!

 «Φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά/στα παραθύρια βγείτε και θωρείτε/ποιοι περπατούν στα σκοτεινά και σεργιανούνε στα στενά/φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά./Γράφουν σημάδια, μηνύματα στο βασιλιά/σα δε φωνάξεις έβγα να το γράψεις/να μην σ’ ακούσουν τα σκυλιά βγάλε φωνή χωρίς μιλιά/σημάδια και μηνύματα στο βασιλιά».

Η φωνή του Νίκου Ξυλούρη «σημάδεψε» το τραγούδι από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία.

Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: η τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

Το «Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος», σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ», παρουσιάζει, τριάντα εννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, «Tο Μεγάλο μας Τσίρκο». Το εργο ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Η μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής είναι του Σταύρου Ξαρχάκου, του συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη την πρώτη παράσταση του ’73. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Αρμένη, Τάσο Νούσια, Μαρίνα Ασλάνογλου. Τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Η περιοδεία συνεχίζεται στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (18/7), στο Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» Ηλιούπολη (19/7), στο «Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας» Πετρούπολη (20/7) και στο Λαύριο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (21/7), «Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη»-Βύρωνας (31/7). Το έργο θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.