Το τριώδιο στις ΕΔ! Απίστευτες ενδυματολογικές …εμπνεύσεις

Το1994 συνοδεύοντας τον τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμο Αρσένη στην επίσκεψή του στο Ισραήλ είχα εντυπωσιαστεί από το άγημα των ισραηλινών που του απέδωσε τιμές. Η στολή τους ήταν η ίδια που θα φορούσαν και στην μάχη. Το θέαμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό από τα αγήματα …με λοφίο που βλέπουμε αλλού.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει μια …εμμονή με τις στολές (κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο ο Μικτός Λόχος Απόδοσης Τιμών εμφανίστηκε με στολές… ρετρό. Δείτε εδω τις φωτογραφίες!) . Τις οποίες κάποιοι με …ενδυματολογικές ανησυχίες τις φορτώνουν συνεχώς με διάφορα “στολίδια”!

Τελικά το θέαμα είναι αστείο. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην εποχή …της παραλλαγής και όχι στις “οκτάρες στολές”. Και να δώσουν επιτέλους το κατάλληλο μήνυμα.

Αναπαράγουμε αυτούσιο το σχόλιο του καλού συναδέλφου Λεωνίδα Μπλαβέρη από τα parapolitika:

Έκπληξη – τουλάχιστον για τους γνωρίζοντες – και μάλιστα όχι ευχάριστη, προκλήθηκε χθες στη διάρκεια της τελετής της επισήμου υποδοχής του Σέρβου Υπουργού Αμύνης στο στρατόπεδο «Παπάγου» από μία «λεπτομέρεια» των διμοιριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ).

Και αυτό γιατί η διμοιρία των ναυτών του ΜΛΑΤ εμφανίστηκε να αποδίδει τιμές με ….χρυσά αμφιμασχάλια, γεγονός πρωτόγνωρο, αφού ουδέποτε υπήρξε τέτοιο εξάρτημα στη στολή των ναυτών του Ναυτικού μας, όπου εμφανίστηκαν με κανονική στολή, πηλίσκο, γκέτες και χρυσά αμφιμασχάλια!
Το ίδιο – αλλά τουλάχιστον αυτοί όχι τόσο «χτυπητή», ήταν η εμφάνιση της διμοιρίας των σμηνιτών του ΜΛΑΤ, οι οποίοι εμφανίστηκαν με πηλίκιο(!), μπότες και επίσης αμφιμασχάλια, που επίσης ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρχαν στη στολή των σμηνιτών, από το 1930 και εντεύθεν που δημιουργήθηκε η ΠΑ ως ξεχωριστός Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν υποθέσουμε ότι η εμφάνιση της διμοιρίας του ΣΞ του ΜΛΑΤ αναπαριστά τη στολή που φορούσε ο Έλληνας στρατιώτης πριν την καθιέρωση της χακί στολής στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αντίστοιχες στολές των ναυτών και σμηνιτών του ΜΛΑΤ, τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν; Η Αεροπορία τότε δεν υπήρχε ως ξεχωριστός Κλάδος, ενώ και το Ναυτικό, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, για τους ναύτες του στολή με ψάθινο «νησιώτικο» καπέλο και ριγέ (μπλε-άσπρο) φανελάκι.

Επομένως παντελώς άστοχη η επιλογή, που κάνει το προσωπικό των Κλάδων να φαίνεται ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.



Και βρισκόμαστε και στο Τριώδιο…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές πάλι στις στολές του Στρατού Ξηράς