OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το Βήμα: Πώς στήθηκε το ελληνικό τείχος στο Oruc Reis

28/11/2020 - 14:02
ORUC REIS - Στρογγύλη
Share on FacebookShare on Twitter

Τα όσα διαδραματίστηκαν το ξημέρωμα της Παρασκευής 27/11/2020 στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης με το Oruc Reis και τα πλοία συνοδείας του, περιγράφει η στήλη «Βηματοδότης» στο Vima.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κι ενώ το Oruc Reis επιχειρούσε να προσεγγίσει πιο κοντά παρά ποτέ στην Στρογγύλη, «εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά φρεγάτες, ταχύπλοα σκάφη και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργώντας ένα θαλάσσιο και απροσπέλαστο «τείχος» προστασίας των εθνικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Καστελλόριζου εισέρχονταν με τα φουσκωτά τους μέλη της επίλεκτης ομάδας της Z-MAK, με εξελιγμένο οπλισμό και με φούμο στο πρόσωπό τους, αόρατοι και αυτοί φρουροί του ακριτικού αυτού νησιού»

Διαβάστε πώς περιγράφει το περιστατικό με το Οruc Reis ο «Βηματοδότης» στο ToVima.gr:

«Σήμερα θα σας μεταφέρω στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Κατελλόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα σας περιγράψω τι ακριβώς συνέβη ξημερώματα της Παρασκευής, ένα μόλις 24ωρο πριν από την ολοκλήρωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Μόλις είχε ξημερώσει και το Oruc Reis επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πιο προκλητική του κίνηση να φτάσει δηλαδή μόλις 8,5 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Όπου όμως εκεί το περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία πρέπει να τη θυμούνται για καιρό οι Τούρκοι.

Εκεί στα 6 ναυτικά μίλια εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά φρεγάτες, ταχύπλοα σκάφη και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργώντας ένα θαλάσσιο και απροσπέλαστο «τείχος» προστασίας των εθνικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Καστελλόριζου εισέρχονταν με τα φουσκωτά τους μέλη της επίλεκτης ομάδας της Z-MAK, με εξελιγμένο οπλισμό και με φούμο στο πρόσωπό τους, αόρατοι και αυτοί φρουροί του ακριτικού αυτού νησιού.

Βάσει της Navtex που είχε εκδοθεί και η οποία ισχύει έως το βράδυ της Κυριακής (29/11), το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han και με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνέχιζε τις έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά όπως μου έλεγε ανώτατος αξιωματικός «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Μάλιστα τα ξημερώματα έκανε έρευνες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που ήταν μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.

Έτσι την Κυριακή το Oruc Reis φεύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποτίθεται πως σταματά τις όποιες έρευνές του, αλλά αυτό δεν γίνεται τυχαία ή επειδή η Άγκυρα επιθυμεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι θέλει να δείξει ενόψει της Συνόδου Κορυφής δείγματα καλής γειτονίας (και καλής θέλησης), χωρίς όμως να πείθει κανέναν.

Μόνον που αυτή τη φορά η Αθήνα και η Λευκωσία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα απαιτήσουν σαφή δέσμευση ώστε να μην υπάρξει καμία επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας και δεύτερον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μόνον για τις θαλάσσιες ζώνες».

Πηγή: tovima.gr

Tags: ORUC REISΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΜΕΓΙΣΤΗΥΠΟΒΡΥΧΙΟΦΡΕΓΑΤΕΣ

Related Posts

Η κατάταξη της 2026 Α’ ΕΣΣΟ σε Αυλώνα και Θήβα με το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας [pics]
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

26/03/2026 - 13:44
μαχητικά - πλοία - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

26/03/2026 - 05:03
Πολεμικό Ναυτικό - 25η Μαρτίου
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

25/03/2026 - 15:03

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert