OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τυφέκιο G3 για τον «Σύγχρονο Μαχητή»: Το σχέδιο του ΓΕΣ για αναβαθμισμένο φορητό οπλισμό σε όλες τις Μονάδες

25/03/2025 - 06:36
G3
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

Το τυφέκιο G3 θα εξακολουθήσει όπως αποφάσισε το ΓΕΣ να αποτελεί και τα επόμενα χρόνια το κύριο τυφέκιο μάχης για τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και κατ’ επέκταση για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με στόχο την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα διδάγματα στο σύγχρονο πεδίο, αλλά και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρά η αναβάθμιση ενός μεγάλου αριθμού τυφεκίων G3 ώστε να εξοπλιστούν με αυτά όλες οι Μονάδες και Σχηματισμοί και των τριών Κλάδων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του τυφεκίου G3 το οποίο έχει ξεπεράσει τα 40 χρόνια υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να συμπεριληφθεί στο συνολικό «πακέτο» αναβάθμισης του «Σύγχρονου Μαχητή» το οποίο ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ και πρόκειται να ανακοινωθεί στο συνολικό Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.

Το «νέο» τυφέκιο G3A3 παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και περιλαμβάνεται στον οπλισμό του «Σύγχρονου Μαχητή» μαζί με πιστόλι 9mm, υποπολυβόλο και Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή.

Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» εντός του 2025 με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα καλύπτει το 90% του προγράμματος. Στόχος είναι έως το 2027 να έχει καλυφθεί το 50% των αναγκών με προτεραιότητα στις Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ ενώ έως το 2030 να έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καίριο ρόλο στην αναβάθμιση του τυφεκίου G3 θα έχει το 301 Εργοστάσιο Βάσης όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το σύνολο των εργασιών αναβάθμισης των τυφεκίων. Μικρότερο βάρος, εργονομική κατασκευή, χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα αποτελούν τα ζητούμενα της αναβάθμισης.

Το παλαιό βαρύ πλαστικό κοντάκιο θα αντικατασταθεί από νέο ελαφρύτερο και ρυθμιζόμενο το οποίο θα προσαρμόζεται σε κάθε σωματότυπο, ενώ από το τυφέκιο θα αφαιρεθεί ο παλιός και θα προστεθεί νέος χειροφυλακτήρας με ράγα Picatinny πάνω στην οποία μπορούν να προσαρμοστούν μια σειρά από εξαρτήματα.

G3

Επιπλέον, το G3 θα διαθέτει διόπτρες σκόπευσης red dot με στόχο την ταχύτερη σκόπευση και εκτέλεση αλλά σκοπευτικά είτε υπέρυθρα είτε ακόμα και θερμικά. Η αναβάθμιση προβλέπει αλλαγή σκανδάλης και μηχανισμού ανάκρουσης με γενικότερο στόχο το τυφέκιο να γίνει ακόμη πιο λειτουργικό και φιλικό στον χρήστη.

Άλλωστε για την αξιοπιστία και τη αποτελεσματικότητα του όπλου δεν τίθεται θέμα. Το G3 μπορεί να ρίξει χιλιάδες βολές με ακρίβεια, ενώ οι εμπλοκές που εμφανίζει ένα συντηρημένο τυφέκιο είναι ελάχιστες σε αντίθεση με αρκετά πιο σύγχρονα όπλα.

Και μπορεί να πρόκειται για τυφέκιο παλαιότερης τεχνολογίας ωστόσο η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να έχει καταλήξει ότι το κόστος αντικατάστασης του υπερβαίνει κατά πολύ τα οφέλη που θα φέρει ένα καινούργιο τυφέκιο. Πόσο μάλλον όταν στις αποθήκες του Στρατού υπάρχουν χιλιάδες τυφέκια G3 τα οποία είτε έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα είτε καθόλου.

G3

Από αυτά θα αρχίσουν οι εργασίες αναβάθμισης και εκτιμάται ότι θα καλύψουν όλες τις ανάγκες μέχρι να αποφασιστεί τα επόμενα χρόνια η αλλαγή τυφεκίου. Η απόφαση για αναβάθμιση του τυφεκίου G3 συνεπάγεται και «παραμονή» στο διαμέτρημα των 7.62mm ενώ απομακρύνεται το project «εθνικό τυφέκιο» και μια σειρά από προτάσεις που εξέταζε το ΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια.

Εν κατακλείδι η απόφαση για αναβάθμιση του τυφεκίου G3 κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα λύση με δεδομένη την αξιοπιστία του όπλου, την παραμονή στο διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών ως κύριο τυφέκιο των Ενόπλων Δυνάμεων, την περιορισμένη επιχειρησιακή ενίσχυση που θα προσδώσει ένα νέο τυφέκιο και εν γένει την «εξίσωση» κόστος/όφελος.

Φωτογραφίες από ΓΕΣ

Tags: G3ΓΕΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΥΦΕΚΙΟΤΥΦΕΚΙΟ G3

Related Posts

ΥΠΕΘΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

05/12/2025 - 20:39
Ορκωμοσία - Δ' ΕΣΣΟ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

05/12/2025 - 15:00
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

05/12/2025 - 14:47

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert