2011:Η χρονιά του παραλόγου; Νέες περικοπές αλλά και νέες αγορές!

Στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις οι πολίτες ελάχιστη σημασία δίνουν πια. Από «το γεμάτο πιστόλι» που είχαμε στο τραπέζι για να…φοβηθούν οι αγορές,βρεθήκαμε άρον άρον στο ΔΝΤ. Και κάθε φορά που λένε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές ,έρχεται …καταιγίδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι στρατιωτικοί θεωρούν δεδομένες νέες μειώσεις των εισοδημάτων τους μέσα στο 2011. Το Onalert, είχε δημοσιοποιήσει τα μειωμένα κονδύλια μισθοδοσίας όπως αυτά εμφνίζονται στον προϋπολογισμό του 2011 και από αυτά προκύπτουν οι φόβοι και οι ανησυχίες των στρατιωτικών.

Τι άλλο μπορούν να χάσουν; Η πιθανότητα κατάργησης των επιδομάτων που ακόμη λαμβανουν είναι ανοιχτή και σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν δημοσιοποιηθεί οι μισθοδοτούμενοι από το ΥΕΘΑ, είναι οι τελευταίοι των τελευταίων στο δημόσιο τομέα!

Κι όμως! Από τη μία αναμένονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την υλοποίηση δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων με τους ισχυρούς της ΕΕ.

Από τη μία είναι οι Γαλλικές φρεγάτες.Οι πιέσεις που ασκούν οι Γάλλοι για να «τελειώνουν» με τη παραγγελία έξι φρεγατων τύππου Fremm,είναι αφόρητες, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας. Η απροθυμία των αξιωματικών του ΠΝ να δεχτούν ασυζητητί τις προτάσεις των Γάλλων ,προκαλεί την αύξηση της πολιτικής πίεσης. Δεν είναι μυστικό ότι στο ΠΝ υπάρχει προβληματισμός για την επιλογή των Fremm. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι το κόστος χρήσης αυτών των πλοίων θα αποδειχτεί απαγορευτικό για τις οικονομικές μας δυνατότητες.

Αυτή ήταν η αιτία που ακούστηκαν φωνές και προτάσεις για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ναυπήγησης Γαλλικών κορβετών και οχι των φρεγατών Fremm. Οι Γάλλοι όμως «καίγονται» για τις φρεγάτες τις οποίες είχε παραγγείλει το δικο τους ναυτικό, «κόπηκαν» για λόγους …οικονομίας και πρέπει κάπου να πουληθούν.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας που μπορεί να αγγίξει και τα 6 δις θα «χρυσωθεί» ,με τη σωτηρία των Ναυπηγείων Ελευσίνας,τα οποία είναι θέμα χρόνου να εξαγοραστούν από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά του κ.Ισκαντάρ Σάφα. Η …εκκρεμότητα που υπάρχει είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ,που ζητά ως αντίτιμο ,οπως λένε οι πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της Ελευσίνας κ.Νίκος Ταβουλάρης.

2011: Η χρονιά του Eurofighter;

Η ανάγκη για προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους για την ΠΑ,είναι κάτι που έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από το ΓΕΑ.Η άθλια οικονομική μας κατάσταση,αλλά και οι ελληνικοί παραλογισμοί με τις σπατάλες δις σε αχρείαστα ή τέλος πάντων όχι πρώτης ανάγκης αγορές, δεν επέτρεψαν ούτε στη προηγούμενη,ούτε στη σημερινή κυβέρνηση να ανοιξει το θέμα.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την υπαρκτή αναγκαιότητα επιλογής και προμήθειας νέου αεροσκάφους ως διπλωματικό και οικονομικό χαρτί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συζήτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολύ υψηλό επίπεδο ,με το Βερολίνο,ώστε μέχρι το τέλος του 2011 να ανακοινωθεί η προμήθεια τουλάχιστον 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

H Καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευτεί ότι θα έχει προωθήσει τη πώληση 60 Eurofighter τα οποία προορίζονταν για τις ΠΑ της Γερμανίας και της Βρετανίας ,αλλά και αυτά κόπηκαν για λόγους οικονομίας. Τα 40 απ΄ αυτά φαίνεται ότι προορίζονται για την Ελλάδα!

Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η απόφαση ΚΥΣΕΑ της 24ης Μαίου 1999, η οποία προέβλεπε την αγορά από την Ελλάδα 60 Eurofighter.Συμπτωματικά ήταν η μοναδική απόφαση ΚΥΣΕΑ,των κυβερνήσεων Σημίτη, στην οποία υπάρχει υπογραφή και του Γιώργου Παπανδρέου. Σ΄ όλες τις άλλες ήταν απών.