Ακαδημία Ολυμπίας: Μια σημαντική ακαδημαϊκή πρωτοβουλία σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων

Από το καλοκαίρι του 2002, η Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων μαθημάτων στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία έχει αποκτήσει μια εξαίρετη φήμη όχι μόνο για τα υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα της, αλλά και για την ξεχωριστή ταυτότητά της παρέχοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία μιας πολυπολιτισμικής και ολιστικής ακαδημαϊκής εμπειρίας. 

O Ανδρέας Γκόφας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συν-διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας Ολυμπίας μίλησε στο OnAlert για τη «Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας».

Το 2018 σηματοδοτεί την 17η διοργάνωση της «Θερινής Ακαδημίας Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας». Τι είναι αυτό που εξηγεί την μακροβιότητα και επιτυχία της;

Πράγματι, η Ακαδημία αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό, με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία. Κάθε Ιούλιο, από το 2002 και μετά, η Ακαδημία φιλοξενεί μια σειρά από εντατικούς σεμιναριακούς κύκλους, στους οποίους διδάσκουν μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς και τους οποίους παρακολουθούν άνω των 100 μεταπτυχιακών φοιτητών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Θεωρούμε ότι χαρακτηριστικός δείκτης διεθνούς καταξίωσης της Ακαδημίας είναι το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό θερινό πρόγραμμα στην Ευρώπη που τελεί υπό την αιγίδα (και αποτελεί επίσημη εκδήλωση) του European International Studies Association. Επιπρόσθετο δείκτη καταξίωσης συνιστά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης – όπου δοκιμάζεται όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η διεθνής εικόνα της χώρας – οι διεθνείς αιτήσεις για την Ακαδημία έχουν μόνιμα αυξητική τάση.
Ως παράγοντες επιτυχίας, θα κατέγραφα την προσήλωση στα υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια, τον επαγγελματισμό της ομάδας διοργάνωσης, την δημιουργική πίεση που ασκεί ο διεθνής ανταγωνισμός, και την ειδίκευση σε θέματα αιχμής.

Ποια είναι αυτά τα θέματα και γιατί η Ακαδημία μπορεί να ενδιαφέρει τους αναγνώστες του OnAlert;

Η Ακαδημία έχει αποκτήσει διακριτή και αναγνωρίσιμη εξειδίκευση σε θέματα πολιτικής βίας, με την ευρεία έννοια του όρου. Αυτό περιλαμβάνει σεμιναριακούς κύκλους με έμφαση στις «Συγκρούσεις και την Πολιτική Βία» και έναν άλλο με έμφαση στην «Τρομοκρατία και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια», αλλά και άλλους τέσσερις σε θέματα γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής αιχμής. Οι αναγνώστες σας μπορούν βα βρουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ακαδημίας ΕΔΩ
Επιπλέον, η Ακαδημία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πλατφόρμα επαγγελματικής κοινωνικοποίησης και διεθνούς δικτύωσης. Η συμμετοχή σε αυτήν συνιστά πολύτιμη επένδυση όχι μόνο στην γνώση, αλλά και στο κεφάλαιο γνωριμιών και παραστάσεων.

Ποια είναι η ευρύτερη στόχευση της Ακαδημίας;

Η ευρύτερη στόχευση είναι ακαδημαϊκή αλλά εκφράζεται και σε όρους πολιτισμικής διπλωματίας. Πέρα, δηλαδή, από την παρουσίαση και συζήτηση των πιο πρόσφατων πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας διεθνώς, η Ακαδημία στοχεύει επίσης στην οικοδόμηση διεθνών δικτύων συνεργασίας, αλλά και την προβολή της Ελλάδας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς στο εξωτερικό.

Με διαφορετικά λόγια, οι ξένοι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια «άλλη Ελλάδα» από από αυτήν που διαβάζουν τα τελευταία χρόνια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης –φαινόμενα από τα οποία υποφέρει ιδιαίτερα ο χώρος της ανώτατης παιδείας- πρωτοβουλίες όπως η «Θερινή Ακαδημία Ολυμπίας» σηματοδοτούν έναν άλλο δρόμο – αυτόν της ποιότητας, της ερευνητικής αριστείας και της εξωστρέφειας. Και επειδή σε αυτόν τον δρόμο χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους, καλούμε τους αναγνώστες σας να συμμετάσχουν στην Ακαδημία συνεισφέροντας και αυτοί με τις δυνάμεις τους στο έργο της. Άλλωστε, έχουμε εξασφαλίσει και προσφέρουμε 20 πλήρεις υποτροφίες, 1000 ευρώ εκάστη, για Έλληνες και Ελληνίδες.  

Περισσότερς πληροφορίες ΕΔΩ