Αβραμόπουλος:»Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στη Κύπρο. Οι κύριοι Χριστόφιας και Αβραμόπουλος συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκυπριακών θεμάτων.

Ο ΥΕΘΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει ενδεχόμενο επαναδραστηριοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου ή αντικτάστασή του από κάτι ανάλογο. Ο κ.Αβραμόπουλος απάντησε ότι “αυτά γίνονται μέσα από διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Το μήνυμα που βγαίνει από τη δική μου επίσκεψη στην Κύπρο είναι βαθύτερο, υψηλότερο, σημαντικότερο. Είναι η έννοια της ασφάλειας και η προστασία και διασφάλιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του νησιού την οποία εγγυάται η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική πολιτική τάξη και το αμυντικό σύστημα της χώρας”.

“Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην πορεία του μεγάλου εθνικού μας θέματος της Κύπρου, το οποίο είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της εθνικής μας πολιτικής. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή πορείας, κυρίως με ευθύνη της άλλης πλευράς.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει τον δικό του εθνικό αγώνα. Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου με τις οποίες είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω κατά τη διάρκεια των επαφών που έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πείθουν, πείθουν όλους μας, ότι διαπνέονται από υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης”,δήλωσε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος,ο οποίος επανέλαβε ότι “στο αμυντικό πεδίο, και αυτό δηλώνει επίσης η παρουσία μου εδώ, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δηλώνει δημόσια ότι εγγυάται την ακεραιότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η οικονομική κρίση δεν έχει σε τίποτα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της χώρας. Η χώρα μας είναι εγγύηση για την Κύπρο, για το μέλλον της. Είναι όμως και σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή. Εκπέμπει προς όλους μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης και αυτό ζητούμε και από τους γείτονές μας”.

Αναφερόμενος σε όσα συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη,ο κ.Αβραμόπουλος,τόνισε ότι “το εδώ αμυντικό σύστημα ισχυροποιείται. Οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Το εγγυάται η Ελλάδα”.