DER SPIEGEL:Διαχειρίσιμες πλέον για τη Γερμανία,οι συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας!

Είναι το χειρότερο σενάριο: Η Ελλάδα να βρεθεί πλέον σε θέση να μην μπορεί να πάρει δάνεια και οι πιστωτές της να πρέπει να αποχαιρετήσουν τα χρήματά τους. Αλλά τι θα σημαίνει αυτό για τη Γερμανία και τις τράπεζές της; Το SPIEGEL ONLINE γράφει για τις πιθανές συνέπειες και συμπεραίνει ότι τώρα πλέον η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας μας,αρκεί ο «ιός» να μην περάσει σ΄ άλλες χώρες. Άσχημα τα μαντάτα.Γράφει το DER SPIEGEL:

Μπορεί μόνο να είναι ένα μικρό απόσπασμα του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά είναι η τελευταία σημαντικη γραμμή: Ένας οργανισμός μπορεί να δανείσει χρήματα σε μία χώρα μόνο αν είναι εξασφαλισμένο ότι το κράτος θα παραμείνει ικάνο να πληρώνει τα χρεη του για τουλάχιστον ένα έτος.Στην Ουάσιγκτον ειδικοί λένε ότι είναι όλο και πιο αμφίβολο αν η υποχρέωση αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μία δόση από τα € 110 000 000 000 του πακέτου διάσωσης της – το ένα τρίτο των οποίων από το ΔΝΤ, και τα άλλα δύο τρίτα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – στο τέλος του Ιουνίου . Αλλά αν η ελληνική λιτότητα και τα αποτελέσματα των μέτρων ιδιωτικοποίησης δεν πληρούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το ταμείο δεν αποφασίζει να αποδεσμεύσει την πληρωμή. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων.

Αν οι χώρες της ευρωζώνης θα αναλάβουν το μερίδιο του ΔΝΤ σε ένα τέτοιο σενάριο είναι ασαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ένα άλλο ζοφερό σενάριο, εκείνο που έχει συζητηθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές εδώ και εβδομάδες, όλο και πιο πιθανό: Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο χρέος ώστε είναι μάλλον απίθανο να είναι ποτέ σε θέση να εξοφλήσει πλήρως τα χρήματα που χρωστά. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, τώρα αποδέχονται ότι κάποια μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι αναγκαία, και ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειώσεις έως το ήμισυ του χρέους στην Ελλάδα.

Διαχειρίσιμο Συνέπειες

Η μείωση του χρέους – γνωστή ως «κούρεμα» – που θα έφθανε μέχρι και 50 τοις εκατό θα είναι μια ακριβή πρόταση για τους πιστωτές της Ελλάδας. Με περίπου € 330 000 000 000 (467 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε δάνεια, θα σήμαινε μείωση € 165 000 000 000. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι με τους ξένους πιστωτές.

Αλλά τι θα σημαίνει στην πραγματικότητα για τη Γερμανία;

Μπορεί οι τράπεζες να πτωχεύσουν;

Ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να διαγράψουν δισεκατομμύρια;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι καθησυχαστική – τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Οι συνέπειες από την διαγραφή χρεών Ελλάδας θα είναι διαχειρίσιμη για τη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή, περίπου € 25 δισ. ελληνικού χρέους που διακρατείται από εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας και της λεγόμενες «κακές τράπεζες» που έχουν συσταθεί για να αναλάβουν τοξικά στοιχεία ενεργητικού. Το χρέος αυτό έχει τη μορφή είτε ελληνικών κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους ή είναι δάνεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο μεγαλύτερος πιστωτής Ελλάδα στη Γερμανία είναι η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Μέχρι στιγμής, έχει εγκρίνει δάνεια ύψους € 8,400,000,000 στην Αθήνα, οι οποίες καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης . Δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενήργησε ως εγγυητής των δανείων », ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να καλύψει τη “χασούρα” . Εάν η Ελλάδα “κουρέψει” 50 τοις εκατό των δανείων της, αυτό θα κόστιζε περισσότερα από € 4 δις ευρώ.

Με 7,4 δισεκατομμύρια € σε δάνεια προς την Αθήνα,η FMS Wertmanagement είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής προς την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά πίσω από είναι η τράπεζα Hypo Real Estate, η οποία έπρεπε να εθνικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ομοίως, η τράπεζα του Ντίσελντορφ «Erste Abwicklungsanstalt» έχει επίσης περίπου € 1,4 δις ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Με ένα κούρεμα 50-τοις εκατό, οι δύο τράπεζες θα χάσουν περίπου € 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι φορολογούμενοι θα καταλήξουν έμμεσα να πληρώσουν.

Το υπόλοιπο των περιφερειακών τραπεζών της Γερμανίας, οι οποίες είναι γνωστές ως Landesbanken και κατά κύριο λόγο ανήκουν σε μεμονωμένα ομοσπονδιακά κρατίδια είναι τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου και έχουν συνολικά περίπου € 2,5 δις ευρώ από ανεξόφλητα δάνεια .

Δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη το κράτος να πρέπει να βοηθήσει στη διάσωση ιδιωτικών οργανισμών. Οι Commerzbank, Deutsche Bank και η DZ Bank, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πιθανές ελλείψεις μόνες τους.

Η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη και για τις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα επενδυτικά funds, επίσης, έχουν λίγα να φοβηθούν. Με τους τέσσερις μεγαλύτερους παρόχους, να διαχειρίζονται πάνω από τα δύο τρίτα των χρημάτων, οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι.

Κίνδυνος για τους φορολογούμενους

Ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει διαφορετική για τη γερμανική κυβέρνηση και τα ομοσπονδιακά κράτη. Τουλάχιστον, το μεγάλο άνοιγμα της KfW και των τραπεζών Hypo Real Estate και η WestLB θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια ακριβή ιστορία για τους φορολογούμενους.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αγοράσει δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επειδή η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, κατέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο του κεφαλαίου της ΕΚΤ, θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της στις ζημίες .

Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι Γερμανοί, λοιπόν; Δεν είναι ακριβώς έτσι , έστω και αν ένα κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμο για τη Γερμανία. Η μεγαλύτερη κινδύνους μιας τέτοιας πορείας παραμονεύει αλλού. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε πιθανότατα να καταρρεύσει, ενώ η χώρα θα βρισκόταν σε θέση να μην δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και μια μερική ελληνική αναδιάρθωση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης ευρώ για διαφορετικό λόγο. Εάν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία “μολυνθούν” από τον ιό της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιωτικές τράπεζες,οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επενδυτές στη Γερμανία θα αισθανθούν σίγουρα τις συνέπειες.