Εισάγουμε,ακόμη και τις αρβύλες των στρατιωτών μας!

 »Άρβυλο από το τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο»; Όχι στην Ελλάδα.Δεν παράγουμε πια ούτε…άρβυλα για τους στρατιώτες μας! Αντιθέτως τα εισάγουμε!

Αυτό υποστηρίζει σε ερώτησή του προς τον ΥΕΘΑ ,ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζήμας,ο οποίος υποστηρίζει ότι   “η παραγωγή του τμήματος κατασκευής αρβυλών του 700 ΣΕ (γνωστό ως ΚΟΠΗ), τα τελευταία δύο έτη (2009 και 2010) παρουσιάζεται εξαιρετικά μειωμένη. Συγκεκριμένα η παραγωγή ήταν: 40.000 ζεύγη το 2009, 21.000 το 2010 και μηδενική το 2011, έναντι 80.000 ζευγών που προέβλεπε το πρόγραμμα ανά έτος. Αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής είναι οι ανάγκες να καλύπτονται κυρίως  με τοποθέτηση μεγάλων  παραγγελιών στη NAMSA αξίας εκατ. ευρώ, ή με μείωση των αποθεμάτων των Αποστολών Συμπληρώσεως και των Μονάδων Επιστρατεύσεως”.
 

Την ίδια στιγμή ,υποστηρίζει ο κ.Τζήμας “το προσωπικό της πτέρυγας υπόδησης του εργοστασίου δεν μειώθηκε, αλλά απεναντίας αυξήθηκε, με την τοποθέτηση στο 700 ΣΕ τον Μάρτιο 2011, 14 νέων ΕΠΟΠ (ειδικότητας τεχνίτη υποδημάτων), φτάνοντας τα 150 άτομα περίπου, τα οποία υποαπασχολούνται”.

 Τα παράδοξα όμως δεν τελειώνουν εδώ:

•Το 2007, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 700ΣΕ που είχε αποφασίσει η τότε κυβέρνηση, εκδόθηκε η  υπ’ αριθμόν 47/22-08-2007 εντολή προμηθείας (υπογεγραμμένη από τον τότε ΥΦΕΘΑ Ι. Λαμπρόπουλο) για την προμήθεια μιας μηχανής βουλκανισμού με 24 σταθμούς έκχυσης ελαστικού παραγωγής αρβυλών.
 
•Η προμήθεια κατακυρώθηκε στην γερμανική εταιρεία KLOCKNER DESMA GMBH (Σύμβαση 0050Α/2009) έναντι κόστους άνω των 1.500.000 ευρώ.
•Η μηχανή μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο 700 ΣΕ  τον Δεκ. 2009 αλλά λόγω του ότι δεν πληρούσε κάποιες προδιαγραφές, η επιτροπή παραλαβής εξακολουθεί να μην την παραλαμβάνει παρά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί και ως  εκ τούτου δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.
 
•Με πρόσφατο έγγραφο του ΓΕΣ/ΔΥΠ από 24-3-2011 συγκροτήθηκε νέα επιτροπή με σκοπό να εξετάσει τα αίτια καθυστέρησης ολοκλήρωσης της σύμβασης προμηθείας της μηχανής βουλκανισμού και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε αυτή  να παραληφθεί από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής.
 
•Σημειώνεται, ότι υπάρχει η παλιά μηχανή 12 σταθμών εγχύσεως η οποία ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε τον Αύγ. 2008 η οποία όμως – σύμφωνα με πληροφορίες – υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.
Ο κ.Τζήμας αναφέρει ακόμη στην ερώτησή του ότι “υπάρχουν πολλές καταγγελίες, ότι οι συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στο 700 ΣΕ δεν εργάζονται στην παραγωγή ως οφείλουν” και ότι “μετά τις εκλογές του 2009, με τη μέθοδο της  «επαναξιολόγησης και επανατοποθέτησης», απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο, τόσο η Διευθύντρια Προσωπικού, όσο και ο Διευθυντής Παραγωγής, αλλά και ο Προϊστάμενος της Πτέρυγας Υπόδησης, οι οποίοι είχαν μακροχρόνια και πολύτιμη εμπειρία”.