Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Π.Μπεγλίτη.Το παρασκήνιο.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα σ’ όσους τριγυρνούν στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από τη 1η Ιουλίου αν θυμάστε σας είχαμε γράψει εδώ στο Onalert,ότι     είχε πιάσει …πολύ ψύχρα     στον διάδρομο του υπουργού.

Από τότε είχαν αρχίσει να μαζεύονται τα πρώτα σύννεφα. Ποια ήταν η αφορμή; Λένε οι πληροφορίες ότι υπήρξε διαφορετική προσέγγιση όχι ως προς την ουσία των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Άμυνας,αλλά ως προς το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να τρέξουν αυτές. Γι΄ αυτό ίσως και δεν δόθηκε μεγάλη σημασία και συνέχεια. Ωστόσο…ήλιος δεν βγήκε,στον υπουργικό διάδρομο.

Οι κακές γλώσσες που μάλλον θέλουν να απαξιώσουν τον “τεθωρακισμένο” Ν.Τόσκα,ψιθυρίζουν εδώ κι εκεί ότι η αφορμή για να υποβάλει παραίτηση ήταν η άρνηση του ΥΕΘΑ να ικανοποιήσει την επιθυμία του να τοποθετηθεί Α/ΓΕΕΦ,μετά από τη τραγωδία της Κύπρου και την παραίτηση του Αρχηγού. Αν υπήρξε πράγματι ενδιαφέρον από τη πλευρά του Ν.Τόσκα, παραμένει άγνωστο αφού ο ίδιος έχει “χαθεί” κάπου στη Λήμνο, τηρώντας τη γνωστή τακτική της “σφίγγας” που είχε υιοθετήσει και ως διευθυντής του Π.Μπεγλίτη. Ακόμη κι έτσι να ΄ναι πάντως το θέμα αυτό δεν θα τον οδηγούσε από μόνο του στη παραίτηση.

Ο Ν.Τόσκας,υπήρξε αξιωματικός, πάνω από το μέσο όρο. Είχε υπηρετήσει σ΄ όλες τις μάχιμες και επιτελικές θέσεις που θα μπορούσε να υπηρετήσει ένας αξιωματικός των τεθωρακισμένων και η αποστρατεία του από τον Α/ΓΕΣ Ν.Ντούβα, επί κυβερνήσεως Κ.Καραμανλή,δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί κομματική. Δεν διαλαλούσε τις πολιτικές του πεποιθήσεις,αλλά ήταν γνωστό ότι δεν ανήκε ποτέ στη “μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη”,ήταν ακριβώς απέναντι. Σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους με τους οποίους είχε καλές αλλά όχι φιλικές σχέσεις, δεν έκρυβε το ενδιαφέρον του για τη μελέτη τακτικών και σχεδίων του Κόκκινου Στρατού αν και γενικά διάβαζε πολύ και τα πάντα. Αυτά στο περιβάλλον του ΓΕΣ, διαχρονικά δεν αποτελούσαν προσόντα για έναν αξιωματικό.

Μετά από την αποστρατεία του, ο Ν.Τόσκας “στεγάστηκε” πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ ,δραστηριοποιούμενος όμως πάντα στον τομέα της Άμυνας.Η συμβολή του στην συγγραφή του προγράμματος του Κινήματος για την Εθνική Άμυνας μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από σημαντική. Οι γνώσεις του για τη λειτουργία ΕΔ στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, ήταν σημαντικές για να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που στόχο είχε τις βαθειές μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές ΕΔ.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, ο Τόσκας ανέβηκε στο ΥΕΘΑ ,ως διευθυντής του Π.Μπεγλίτη. Αν και πολιτικοποιημένος δεν ήταν πολιτικός για να καταλάβει γρήγορα ότι τα προγράμματα των κομμάτων ισχύουν μόνο για την προεκλογική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι μελέτες επί μελετών ήταν έτοιμες για την αναδιοργάνωση των ΕΔ, για κλείσιμο μονάδων για μείωση του όγκου και του κόστους των ΕΔ, τίποτα δεν προχωρούσε,αλλά τότε υπήρχε το άλοθι ότι “πρώτο βιολί” στο ΥΕΘΑ ήταν ο Βενιζέλος κι όχι ο Μπεγλιτης.

Όταν ο ανασχηματισμός έγινε και ο Μπεγλίτης αναβαθμίστηκε, η κατάσταση ελάχιστα άλλαξε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, συχνά υπήρξαν συζητήσεις και προβλημαστισμοί μεταξυ του ΥΕΘΑ και του διευθυντή του για το αν πρέπει να γίνουν άμεσα μεγάλες αλλαγές και βαθειές τομές. Ο Τόσκας προς τα έξω υπερασπιζόταν τη χαλαρότητα με την οποία ήθελε ο Μπεγλίτης να προχωρήσει,αλλά φαίνεται ότι το πράγμα έβραζε.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να διπιστώσουμε πως και γιατί ο Ν.Τόσκας,υπέβαλε την παραίτησή του στον ΥΕΘΑ.Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προαναφέραμε και θα καταλάβουμε τις αιτίες. Με δυο λόγια τι προέβλεπε:

•αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με μείωση των μονάδων και στρατοπέδων με βάση την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) του 2001, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη δομική αλλαγή και η οποία θα επικαιροποιηθεί.

•ενίσχυση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο

•δραστικό περιορισμό των μη επιχειρησιακών μονάδων και την αριθμητική και ποιοτική συμπλήρωση όλων των μάχιμων μονάδων των Ε.Δ.

•  Σύνδεση της εξέλιξης των στελεχών με την απόδοση τους
•  Καθιέρωση αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος τοποθετήσεων – μεταθέσεων
• Εξορθολογισμό των «υπηρεσιών» του προσωπικού

Αυτά κι άλλα πολλά έγραφε το πρόγραμμα. Τι από αυτά έχουν προχωρήσει στους σχεδόν 22 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Ελάχιστα. Το μόνο που έτρεξε…φουλ, ήταν οι περικοπές των εισοδημάτων των στρατιωτικών. Παιχνίδι στο οποιο έπαιξε και ο Ν.Τόσκας “πειθαρχώντας” στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα. Η σκληρή πειθαρχία στην εκτέλεση της αποστολής πάντα τον χαρακτήριζε ως γνήσιο “μαυροσκούφη”,ως αξιωματικό που υπηρέτησε σε πολύ σημαντικές θέσεις στο ΝΑΤΟ αλλά και ως θαυμαστής του Ζούκοφ και άλλων μεγάλων στρατηγών του Κόκκινου Στρατού.