Η Σούδα έτοιμη για όλα,περιμένει το απρόθυμο να επέμβει ΝΑΤΟ.

Η Σούδα είναι έτοιμη για όλα. Όχι όμως και το ΝΑΤΟ.Οι φραστικές απειλές κατά του Καντάφι,όχι μόνο δεν κλόνισαν το καθεστώς του,αλλά όπως όλα δείχνουν,κάθε ώρα που περνά ο συνταγματάρχης Καντάφι επανακτά όλο και περισσότερες περιοχές απ΄ αυτές που είχε χάσει από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.Αμερικανοί,Βρετανοί και εσχάτως και οι Γάλλοι προσπαθούν να «παρασύρουν» τους υπόλοιπους συμμάχους σε στρατιωτική επέμβαση,όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό ,ούτε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων να επιβάλουν.
Στη Σούδα πάντως υπάρχει πολεμική ετοιμότητα.
Η ναυτική και η αεροπορική βάση την τελευταία εβδομάδα «εξυπηρέτησε» 30 πολεμικά αεροσκάφη τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν ήδη στο χώρο της Λιβύης ,εννέα πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Τη Παρασκευή αναμενόταν στη Σούδα , το αµερικανικό αντιτορπιλικό «USS Stout». Το πλοίο φέρει το αντιπυραυλικό σύστημα Αegis μια πλωτή αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον και στη Μεσόγειο. Αν και στο λιβυκό οπλοστάσιο δεν έχουν καταγραφεί τόσο σοβαρές απειλές ,η παρουσία του πλοίου θεωρείται περισσότερο επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ. .

400 αμερικανοί πεζοναύτες ξεκίνησαν από τη Σούδα με ελικοπτεροφόρο πλοίο το οποίο πλέει νότια της Σικελίας. Στη Σούδα όμως βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και 160 Γερμανοί κομάντος,η παρουσία των οποίων δικαιολογήθηκε αρχικά ως «προσωπικό ασφαλείας που συνόδευε τα μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία έκαναν πτήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τη Λιβύη». Οι πτήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν αλλά οι κομάντος λένε οι πληροφορίες που προκάλεσαν και ερώτηση στη γερμανική Βουλή ,παραμένουν στη Σούδα.
Επι της ουσίας στρατιωτικά η Λιβύη είναι αποκλεισμένη. Τα παράλιά της παρακολουθούνται στενά από 20 πολεμικά πλοία ,μεταξύ των οποίων και μία ελληνική φρεγάτα. Από αέρος τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS βλέπουν και ακούνε ότι κινείται όχι μόνο στον εναέριο χώρο της Λιβύης,αλλά και ότι βγαίνει και μπαίνει σ΄ αυτόν. Ειδικά τα πέντε αεροσκάφη που χρησιμοποιεί ο Καντάφι παρακολουθούνται συνεχώς. Και στις πτήσεις των AWACS υπάρχει ελληνική εμπλοκή. Επτά ιπτάμενοι της Ελληνικής ΠΑ, συμμετέχουν σε πληρώματα ιπτάμενων ραντάρ τα οποία πετούν και σε αποστολές στη Λιβύη.