Η μάχη Παναγιωτόπουλου για τη μείωση του 12% και οι εφεδρείες που πρέπει να έχει

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αποφασισμένος να “δώσει μάχη” για να μην περάσει η μείωση του 12% στο μισθολόγιο των στρατιωτικών δηλώνει ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος,ο οποίος χθες κατανόησε ότι τα νεύρα των στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων είναι τεντωμένα. Η ανακοίνωση της ΑΝΕΑΕΔ για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σύτισης και στέγασης στρατιωτικών -που είναι υπαρκτές σε πολλές περιπτώσεις- τον αιφνιδίασαν δυσάρεστα .

Υπάρχει μεγάλη προσμονή από τους στρατιωτικούς κάτι να συμβεί,κάτι να ειπωθεί που θα δώσει μια ελπίδα ότι ο κατήφορος κάπου έχει ένα τέλος.Ότι υπάρχει κάτι να περιμένουν.

Αυτή τη προσμονή προσπαθεί να καλύψει ο ΥΕΘΑ,που όπως κάθε πολιτικός δεν θέλει φυσικά να αποτύχει.Και γι΄ αυτό επιμένει ότι θα δώσει τουλάχιστον μάχη για να μην υπάρξουν άλλες περικοπές.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε κάθε μάχη οι εφεδρείες είναι πάρα πολύ σημαντικές.Και συχνά κρίνουν και την έκβασή τους.Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά,γιατί το να σταματήσει τη λαίλαπα του μείον 12% που έρχεται δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Για να πειστεί η τρόϊκα να αφήσει ήσυχες τις ΕΔ -κάτι που δεν φαίνεται πιθανό- θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα καλύπτει τα 114 εκατομμύρια που έχουν υπολογίσει οι “τροϊκανοί” ότι θα είναι το “κέρδος” από τις μειώσεις. Δύσκολο να βρεθούν αυτά τα χρήματα εκτός αν ο Π.Παναγιωτόπουλος προχωρήσει σε μέτρα που κανείς από τους προκατόχους του δεν τόλμησε:να κλείσει στρατόπεδα -280 υπολογίζεται ότι μπορούν να κλείσουν άμεσα- και να προχωρήσει σε μία ουσιαστική και αστραπιαία αναδιοργάνωση που θα “μαζέψει” το στράτευμα και θα το κάνει πραγματικά σύγχρονο,ευέλικτο και φυσικά φθηνότερο.

Θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με ισχυρές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο κόμμα του.Ίσως κυρίως σ΄ αυτό.

Αν παρόλα αυτά η μάχη του 12% χαθεί ο ΥΕΘΑ πρέπει να στραφεί στις εφεδρείες που λέγαμε. Πρέπει να ξεπεράσει το σύνδρομο που κάθε υπουργός έχει σε κάθε υπουργείο και σε κάθε κυβέρνηση.Συνήθως οι υπουργοί ξεκινούν προσπάθειες και έργα που αποδίδουν σύντομα καρπούς.Που σημαίνει πριν φύγουν από το υπουργείο. Δεν χρειάζεται να τελειώσει κάτι για να υπάρξει “πολιτικό κέρδος” ,αλλά αυτό οι πολιτικοί δύσκολα το αποδέχονται.Πολλές φορές αρκεί και η “θεμελίωση” μιας προσπάθειας.Αυτό μπορεί να το κάνει ο σημερινός ΥΕΘΑ.

Να ξεκινήσει για παράδειγμα τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση εκτάσεων που ανήκουν στο στρατό για να χτιστούν γρήγορα κατοικίες για στρατιωτικούς.Να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις ενστάσεις τοπικών “αρχόντων” αλλά και συμφερόντων και να δώσει στους στρατιωτικούς μια ελπίδα ,μια προοπτική ότι τουλάχιστον δρομολογήθηκε -ουσιαστικά όχι στα λόγια- μια λύση που θα ανακουφίσει το στεγαστικό τους πρόβλημα.Τουλάχιστον όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.

Να δώσει τη σιγουριά ότι κρίσεις-μεταθέσεις-τοποθετήσεις θα γίνονται με “αυτοματοποιημένες” και πάνω απ΄ όλα αξιοκρατικές διαδικασίες που δεν θα επηρεάζονται από κόμματα και εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι εύκολα όλα αυτά.Αλλά είναι μια αρχή.

Και οι μοναδικές πραγματικές εφεδρείες που έχει ο ΥΕΘΑ στη μάχη με τις ορδές της τρόϊκας.Αν καταφέρει κάτι γι΄ αυτά είναι βέβαιο ότι θα έχει παρουσιάσει ένα “ισοδύναμο” όχι στους τροϊκανούς αλλά στους στρατιωτικούς που σίγουρα θα το αναγνωρίσουν.