Kάλπες το φθινόπωρο,αλλά για δημοψήφισμα προανήγγειλε ο Παπανδρέου.

Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή ανοίγοντας την διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

‘Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου «Το Φθινόπωρο θα κάνω δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές», ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει για ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος.

Γενικότερα η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σε χαμηλούς τόνους. 

»Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου γιατί η χώρα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η χώρα είναι σε ιδιότυπη κηδεμονία. Την ζητώ (σ.σ. την ανανέωση εμπιστοσύνης) όπως ζητώ και την εθνική συνεννόηση στην βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών», είπε ξεκινώντας.

Και συνέχισε: «Πρώτος πυλώνας είναι οτι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό μα ςθέτει σε μια ιδιότυπη κηδεμονία.

Αν θέλουμε να είμαστε εκτός, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να συμφωνήσουμε οτι τα προβλήματά μας δεν μπορούμε να τα λύσουμε αν διώξουμε το ΔΝΤ και τους εταίρους μας και δεν ξαναπατήσει εδώ η τρόϊκα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε οτι βάση του προβλήματος είναι η ανισότητα. Είπε επίσης οτι η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης.



Είπε επίσης:

«Το 2012 η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανειστεί. Αυτό είναι μια επιπλοκή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε με ισχυρή φωνή να αντιμετωπίσουμε δυνατά μια διαπραγμάτευση συμφέρουσα για την Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα είπε οτι η εικόνα της διαίρεσης καθόλου δεν μας βοηθάει και πρόσθεσε οτι οι εταίροι μας περιμένουν να σταθούν στα πόδια μας. Επίσης, απέρριψε τα περι συνομωσίας. 



Είπε επίσης οτι η εφαρμογή του Μνημονίου ανέδειξε αδικίες και οτι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οτι δεν υπάρχουν σωστοί φορολογικοί μηχανισμοί και να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση ώστε να εκλειψουν οι αδικίες στους αδύναμους.

Προανήγγειλε επίσης νέο Σύνταγμα απλοποιημένο.

Οπως είπε οι αλλαγές θα προκύψουν από μια επιτροπή 20 προσωπικοτήτων οι οποίοι θα επεξεργαστούν όλες τις προτάσεις που θα γίνουν. 

Ο κ. Παπανδέρου περιέγραψε και τους 5 άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση: 

-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο

-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.

-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.

-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Η συνεδρίαση θα διαρκέσει περί τις 5 με 6 ώρες και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Και αφού μιλήσουν όλοι, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, θα γίνει και η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Σε πολυ υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή οτι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια η κα Παπαρήγα η οποία χαρακτήρισε νεκροθάφτη των δικαιωμάτων του λαού τον κ. Παπανδρέου.