Κυβερνοπόλεμος: Η νέα μεγάλη απειλή!

Ως μία από τις κύριες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ και οι χώρες μέλη του είναι ο “κυβερνοπόλεμος”, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.Η Ελλάδα σ’  αυτό το πεδίο απειλών ακόμη δεν είναι έτοιμη αλλά το χειρότερο είναι ότι η γειτονική Τουρκία έχει εδώ και πολύ καιρό δημιουργήσει υποδομές και υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται με το κυβερνοπόλεμο.

Τα κρούσματα κυβερνο-επιθέσεων σε υποδομές κρατών ,που παραλύουν τη λειτουργία τους όλο και πληθαίνουν.Τελευταία περίπτωση όπως όλα δείχνουν είναι η κυβερνο-επίθεση εναντίον του Ιράν!

Οι πληροφορίες ότι ένας ιός επιτέθηκε σε βιομηχανικά συστήματα του Ιράν κυκλοφόρησαν πρόσφατα με την Τεχεράνη να διαμαρτύρεται ότι έπεσε θύμα «κυβερνοπολέμου» με τη μορφή του ιού Stuxnet που «μόλυνε» περισσότερους από 30.000 υπολογιστές σε όλη τη χώρα.
Οι επιπτώσεις αυτής της επίθεσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να μην έχουν διευκρινιστεί. Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι ένας ιός σαν τον Stuxnet δεν μπορεί παρά να σχεδιάστηκε από ένα κράτος. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για το Ισραήλ. Υπάρχουν όμως πολλές υπηρεσίες αντικατασκοπείας που έχουν τις ικανότητες και τα κίνητρα για να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους πυρηνικούς επιστήμονες του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα φέτος δημιούργησαν μια «Κυβερνοδιοίκηση» με σκοπό την προστασία των δικτύων τους και τον σχεδιασμό επιθέσεων.
Μεγάλη ευκαιρία και τεράστια απειλή.Αυτό είναι ο κυβερνοπόλεμος για τις δυτικές χώρες. Οι επιθέσεις με συγκεκριμένους στόχους, όπως αυτή που σημειώθηκε εναντίον του Ιράν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις βιομηχανικές και στρατιωτικές ικανότητες του εχθρού. Οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όμως ότι ευάλωτες είναι και οι δικές τους κοινωνίες.
Το επεισόδιο στο Ιράν δεν είναι το μοναδικό κρούσμα κυβερνοεπίθεσης.
Το 2007 η Εσθονία δέχτηκε επίθεση πιαθνότατα από τη Ρωσία. Οι Εσθονοί διαπίστωσαν ξαφνικά ότι η πρόσβαση στο Internet παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.
Το 2003, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατέγραψε μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών κυβερνητικών ιστοσελίδων και τις απέδωσε στην Κίνα.
Τα επεισόδια της Εσθονίας, της Κίνας και του Ιράν είναι ήπια σε σχέση μ’αυτά που προβλέπουν μερικοί δυτικοί αναλυτές. Ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, που διηύθυνε κάποτε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Λευκό Οίκο και έγινε γνωστός από τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει για την αλ-Κάιντα πριν από τις 11/9, δεν αποκλείει μια συντονισμένη επίθεση που μέσα σε 15 λεπτά θα έχει προκαλέσει διακοπή στο ηλεκτρικό δίκτυο της ανατολικής ακτής, θα έχει πλήξει τα e-mails και τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, θα έχει προκαλέσει σιδηροδρομικά ατυχήματα και θα έχει κλείσει τράπεζες και συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής.
Απέναντι σε απειλές σαν κι αυτή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συναφθούν νέες διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου. Και συγκρίνουν την περίοδο αυτή με τα πρώτα χρόνια μετά την ανάκάλυψη των πυρηνικών όπλων, όταν δεν υπήρχαν ακόμη οι συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
(Πηγή: Financial Times)