Παπανδρέου-Ερντογάν μαζί. Πολλά χαμόγελα,αλλά από λύσεις

Έφθασε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Η υποδοχή του θερμή από τον Γιώργο Παπανδρέου και τα χαμογελα περισσεύουν. Όλα αυτά στη Διεθνή Διάσκεψη για τη κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Αναμένεται η συνάντηση τους για τη προσπάθεια προς το καλύτερο της αλλαγής κλίματος και στο Αιγαίο. Αν θα διατηρηθούν τα χαμόγελα μετά από τη συζήτηση που θα έχουν είναι ένα ερώτημα.

Μετά από το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για μυστικές συνομιλίες με τους Τούρκους για το Αιγαίο,σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν υπό το φως του ήλιου στη Βουλιαγμένη. Εκεί γίνεται η Διεθνής Διάσκεψη για τις Κλιματικές αλλαγές. Παπανδρέου και Ερντογάν όμως θα συζητήσουν οι δυο τους για το πως μπορεί ,αν μπορεί να αλλάξει το κλίμα στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δεν υπάρχει αισιοδοξία κι αυτό οφείλεται ότι από όποια πλευρά κι αν εξετάσει κανείς τις προτάσεις Ερντογάν που διατυπώνονται δημόσια αλλά και το περιεχόμενο των μυστικών διαβουλεύσεων,διαπιστώνει ότι πρόκειται για προτάσεις που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχτεί χωρίς να ρισκάρει να κατηγορηθεί για άκρατη ενδοτικότητα.
Ποιος μπορεί να δεχτεί την πρόταση Ερντογάν «απεμπολήστε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών σας υδάτων κι εμείς αποσύρουμε το casus beli»;
Ποιος μπορεί να δεχτεί «συννενόηση μέσω ΝΑΤΟ», για το πότε ,που και πως θα πετάνε τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο;
Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα του ως μία χώρα που «πνίγεται» από την έλλειψη ζωτικού χώρου .Και μεταξύ άλλων πνίγεται και στρατιωτικά,αφού όπως δήλωσε «εμείς δεν έχουμε χώρο να πετάξουμε,όπως εσείς». Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική:
*Συστηματικά η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια δεσμεύει επί 365 ημέρες το χρόνο περιοχές σ΄όλο το Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις. Η Τουρκία φαίνεται ότι  δεν λυπάται τα χρήματα για την εκπαίδευση των ΕΔ και τα μαχητικά της αεροσκάφη πετούν διαρκώς παντού στο Αιγαίο. Εκτός από τις πτήσεις τις οποίες κάνουν μόνο και μόνο για να παραβιάσουν εθνικό εναέριο χώρο.
*Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα …ζωτικού χώρου για τις τουρκικές ΕΔ. Άλλος ζωτικός χώρος ενδιαφέρει την Άγκυρα και αυτός έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του Αιγαίου. Στρατιωτικά η Τουρκία μπορεί να κινεί τα πλοία της όπου θέλει στο Αιγαίο,μέσω των διεθνών υδάτων και όχι μόνο. Πολύ συχνά οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες φθάνουν μέχρι Σούνιο εκτελώντας…αβλαβή διέλευση.
*Παράλληλα η πίεση που ασκεί η Τουρκία στη Θράκη με μοχλό τη μειονότητα είναι μεγάλη.
Με όλα αυτά είναι απολύτως λογικό ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν να βρουν εύκολα λύση για τη διάσωση της μεσογειακής φώκιας. Για τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά όμως λύση ή έστω περίγραμμά λύσης δεν φαίνεται.