OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

«Πληρώσαμε 50% ακριβότερα τα υποβρύχια».Αντίδραση ΥΕΘΑ.

13/02/2011 - 20:33
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα σύγκρουση -ευτυχώς αυτή τη φορά όχι δικαστική- μεταξύ Ε.Βενιζέλου και ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Η εφημερίδα έχει πολυσέλιδο ρεπορτάζ για το θέμα των δύο υποβρυχίων που παραγγέλθηκαν επί Βενιζέλου και υποστηρίζει με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ ότι «οι Τούρκοι ναυπηγούν τα ίδια υποβρύχια με τιμές 50% φθηνότερες».

Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στις 11 Μαρτίου 2010,σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι αξιωματικοί έθεσαν το ζήτημα της διαφοράς στη τιμή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υποβρυχίων. Ο τότε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Β.Βασιλάκος εκτός από το θέμα της διαφοράς στη τιμή είχε χαρακτηρίσει λάθος των Γερμανών να πουλήσουν τα ίδια ακριβώς υποβρύχια σε Ελλάδα και Τουρκία. «Αυτό πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι …προφανέστατα έχει και μία πολιτική διάσταση»,είπε ο κ.Βασιλάκος και ο ΥΕΘΑ στην απάντησή του «κάρφωσε» όσους είχαν υπογράψει τις αρχικές συμβάσεις το 2000,λέγοντας ότι «αυτά θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί πριν από την υπογραφή των αρχικών συμβάσεων».
Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση του Α/ΓΕΣ, ο οποίος γνωρίζοντας τη τουρκική πραγματικότητα ,αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ημερομήσθια των τούρκων εργατών αλλά και στο γεγονός ότι εκεί δεν …υπάρχουν απεργίες,συνεπώς θεώρησε λογικό να είναι φθηνότερο το κόστος των υποβρυχίων. Η τοποθέτησή του είχε ικανοποιήσει τον υπουργό Άμυνας. Οι υπόλοιποι Αρχηγοί απλά συμφώνησαν με ότι είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος πριν ακόμη η εφημερίδα κυκλοφορήσει έσπευσε να βγάλει αναλυτική ανακοίνωση στην οποία επικαλείται τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ). Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Στο ΣΑΜ τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της τιμής των υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκε η Τουρκία, καθώς με βάση ορισμένα δημοσιεύματα (ακόμη και σε ελληνικές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως εύκολη πηγή για ορισμένους δημοσιογράφους), η τιμή τους ήταν χαμηλότερη αυτής των ελληνικών. Αποφασίστηκε το ζήτημα να διερευνηθεί, όχι φυσικά δημόσια, προκειμένου να αντληθούν κρίσιμες στρατιωτικές και εμπορικές πληροφορίες, που δεν παρέχουν με ευκολία ούτε τα σοβαρά κράτη, ούτε οι εταιρίες. Η εμπιστευτικότητα αφορούσε συνεπώς το στάδιο της διερεύνησης και όχι τη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και τη Βουλή η οποία και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα, χωρίς κανέναν περιορισμό, καθώς για πρώτη φορά εκπρόσωποι αντισυμβαλλομένων εταιριών για οπλικά συστήματα συμμετείχαν σε ακρόαση ενώπιον της Βουλής και για πρώτη φορά συζητήθηκε και κυρώθηκε στη Βουλή παρόμοια σύμβαση.

Αν το “Πρώτο Θέμα” ρωτούσε θα μάθαινε, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτό διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οπότε και εξηγήθηκε από γερμανικής πλευράς ότι η τιμή για τα τουρκικά υποβρύχια περιλαμβάνει το κόστος των υπό συναρμολόγηση γερμανικών μερών των υποβρυχίων, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των εργασιών στα τουρκικά ναυπηγεία καθώς και το κόστος των πρόσθετων τουρκικών υλικών και συστημάτων.

Σε αντίθεση με την τιμή για τα ελληνικά υποβρύχια που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο προϊόν και άρα όχι μόνο τα ποσά που καταβάλλονται στη γερμανική πλευρά για τα υλικά και την τεχνογνωσία, αλλά και τα ποσά που καταβάλλονται στα ΕΝΑΕ για τις εργασίες που γίνονται στην Ελλάδα και για τα πρόσθετα υλικά.

Είναι συνεπώς προφανές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά συμβατικά αντικείμενα, καθώς το τουρκικό κόστος αφορά μόνο την HDW και όχι τα τουρκικά ναυπηγεία, ενώ το ελληνικό κόστος περιλαμβάνει και την HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία.

Tags: ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Νεκρός διοικητής των IRGC που ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, λένε ισραηλινά ΜΜΕ

Ζελένσκι στο Reuters: Οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Top News

Τατιάνα Μπλάτνικ: Εικόνες από το ταξίδι της στην Ιαπωνία - «Έκανα έκπληξη στον αδερφό μου» αποκάλυψε

Κατερίνα Καινούργιου: Απούσα από την εκπομπή της - «Είχε μια μικρή αδιαθεσία» εξήγησε ο Στέφανος Κωνσταντινίδης

Το ζεϊμπέκικο στην πλατεία Συντάγματος μετά την στρατιωτική παρέλαση που έγινε viral με 1 εκατ. προβολές

Ισπανία: Συγκλονίζει η 25χρονη που θα κάνει ευθανασία - «Δεν θέλω να αποτελέσω παράδειγμα για κανέναν, θέλω να μην υποφέρω άλλο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert