«Σκούρα» τα πράγματα στις Βρυξέλλες για Ελλάδα αλλά και ΕΕ.

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα φανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων για το νέο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα, με δημοσιεύματα να το εκτιμούν πάνω από 110 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί “παίκτες” δηλαδή Ρομπέι, Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν και Μπαρόζο θα συναντηθούν σε έκτακτη σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους και να εκτιμήσουν την κατάσταση. 

Μάλιστα λόγω της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ βαν Ρομπέι, ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος βρέθηκε από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Κανονικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα το μεσημέρι για το Eurogroup, όμως καθώς οι εξελίξεις τρέχουν άλλαξε πτήση και έφτασε εσπευσμένα.

Τα πράγματα είναι δυσκολότερα παρά ποτέ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που για πρώτη φορά στην ιστορία της βλέπει να απειλείται η ίδια της η ύπαρξη και το κοινό νόμισμα.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: Μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της Ιταλίας, δυνατά χτυπήματα των οίκων αξιολογησης στην Πορτογαλία εκτόξευση των σπρεντ της Ιρλανδίας και αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας. 

Το πρόβλημα για τη χώρα μας θεωρείται ότι δεν είναι μόνο το τί θα γίνει μετά το 2013 όταν τελειώνουν τα χρήματα της βοήθειας, αλλά και οι επόμενες δόσεις, καθώς το ΔΝΤ θέλει εγγυήσεις ότι η χρηματοδότηση των Ευρωπαίων θα συνεχιστεί ώστε η ελληνική οικονομία να θεωρείται βιώσιμη.