OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.Μια πρόταση Έλληνα ευρωβουλευτή που πρέπει να συζητηθεί

13/03/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΕΣΑ) απ’ ευθείας υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, με γνωμοδοτική αρμοδιότητα αυξημένου κύρους, εισηγείται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σημειώνει ότι είναι «μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους, αλλά αυξημένης απόδοσης». 

   

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί την εισήγησή του: «Δίνω μεγάλη βαρύτητα στην οικοδόμηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν κομβικό ρόλο τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αλλά θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν και άλλοι». Υποστηρίζει ότι στην παρούσα εποχή δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός, ούτε η εφαρμογή, εξωτερικής πολιτικής χωρίς πλήρη εικόνα των οικονομικών, ενεργειακών ακόμα και των πολιτιστικών παραμέτρων, αλλά και θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών. 

   

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το ΕΣΑ θα πρέπει να είναι «μία ευάριθμη μονάδα υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου που θα αποτελεί μία ειδικού τύπου γραμματεία παραγωγής πολιτικής». 

   

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι από τα «παραδοσιακά» θέματα προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το σοβαρότερο είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις αυτές, επισημαίνει, συνδέονται άλλωστε με το Κυπριακό και έχουν μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή ασφάλειας για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. 

   

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν βοηθάει καθόλου, ότι οι τριβές διατηρούνται και η ένταση «μπορεί εύκολα να προκληθεί. Ειδικά αυτήν την περίοδο που η Τουρκία ζει σε μια «μέθη ισχύος» και η ευρωπαϊκή της προοπτική εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα κόπωσης, η επιθυμητή πλήρης εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων παραμένει ζητούμενο». 

   

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, η ανακάλυψη και έναρξη εκμετάλλευσης σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προοπτική ανάλογων εξελίξεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση στην ελληνική Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη «είναι ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας στην πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», εξαιτίας των νομικά αθεμελίωτων τουρκικών θέσεων και απαράδεκτων αντιδράσεων. 

   

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε έκπτωση εθνικών στόχων. Οι προσπάθειες στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνονται παράλληλα και με την ίδια σοβαρότητα» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. 

   

Tags: ΕΛΛΑΔΑΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

07/02/2026 - 18:11
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Ουάσινγκτον: «Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία – Δεν βοηθά στον διάλογο η λογική της Γαλάζιας Πατρίδας»

04/02/2026 - 19:34
F-35 - Δένδιας - Χέγκσεθ
ΥΕΘΑ

Συνάντηση Δένδια και Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο: Στο επίκεντρο F-35 και εξοπλιστικά

03/02/2026 - 22:49

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert