Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle στη Σούδα.

Το αεροπλανοφόρο Charles-De-Gaulle, το οποίο ξεκίνησε από τον ναύσταθμο της Τουλούζης στις 20 Μαρτίου, θα καταπλεύσει στη Σούδα της Κρήτης από αύριο έως τις 14 Μαϊου, ύστερα από περισσότερες από 50 ημέρες επιχειρήσεων σε ανοικτή θάλασσα.

Λόγω της εγγύτητας με την ζώνη των επιχειρήσεων, η ναυτική βάση της Σούδας επιτρέπει στο Charles-De-Gaulle – το οποίο παραμένει σε επιφυλακή, έτοιμο να αποπλεύσει κατόπιν σύντομης προειδοποίησης κατά τη διάρκεια του κατάπλου του – να βρεθεί γρήγορα στα ανοικτά της Λιβύης, εφόσον χρειαστεί.

Μετά από 6 μήνες επιχειρήσεων, στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τον Φεβρουάριο 2011 και στα ανοικτά της Λιβύης από τον Μάρτιο του 2011, ο κατάπλους του αεροπλανοφόρου για τεχνικούς λόγους επιτρέπει την ανανέωση του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού ώστε να συνεχίσει τις αποστολές του στο πλαίσιο της επιχείρησης Unified Protector του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου, η Γαλλία ενισχύει το αεροπορικό της δυναμικό στη Σούδα με σκοπό να αντισταθμίσει την προσωρινή απουσία της αεροπορικής ομάδας που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο.

Επιπλέον των αεροσκαφών που επιχειρούν από γαλλικό έδαφος, και των 10 αεροσκαφών Mirage 2000D και Mirage 2000-5 τα οποία βρίσκονται ήδη στη Σούδα, η Γαλλία θα διαθέσει 4 Mirage 2000N, τα οποία συμπληρώνουν με τον τρόπο αυτόν τον μηχανισμό σύμπραξης, κατά τη διάρκεια του κατάπλου του αεροπλανοφόρου.

Παράλληλα, ένα επιπλέον Mirage F1CR αναπτύσσεται στην Solenzara για την ενίσχυση των ικανοτήτων αναγνώρισης του γαλλικού μηχανισμού.