Αγωγός TAP: Ελλάδα – Ιταλία – Αλβανία βάζουν υπογραφές στην Αθήνα

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών , ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θα παραστεί επίσης ,δίνοντας έτσι και το <<ok>> των ΗΠΑ στο σχέδιο, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Καύκασο, κ. Eric Rubin.Επίσης θα παραστεί προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ιρλανδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ Lucinda Creighton δίνοντας το αντίστοιχο μήνυμα της ΕΕ.Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας κ. Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Corrado Passera.

Στην Τελετή Υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία – της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas,- εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών. Η νορβηγική Statoil, συμμετέχει και στο κονσόρτσιουμ Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, <<συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς και την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο>>, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ..Kατά τους ειδικούς των ενεργειακών θεμάτων ο ΤΑΡ είναι ανταγωνιστικός του Νabucco West (ο οποίος περνάει από Βουλγαρία, Ρουμανία Ουγγαρία κ.λπ.)

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι << η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας>>

Την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης είχε συνάντηση με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Καύκασο, κ. Eric Rubin, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Ιρλανδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ Lucinda Creighton θα βρίσκεται στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένη του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Δημήτρη Κούρκουλα.
 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Δ.Κουρκουλας και η κ Creighton έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.