Αναβάθμιση F-16: «Σφαγή» στη Βουλή για την τροπολογία – Την Παρασκευή το Β’ Ημίχρονο

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με αρκετές εντάσεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχθηκε να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής η τροπολογία του ΥΠΕΘΑ αναφορικά με τα αντισταθμιστικά της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, προειδοποιώντας τους βουλευτές πως αν δεν κυρωθεί η σύμβαση η ΕΑΒ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πεθάνουν και οι εργαζόμενοι τους θα βρεθούν στο δρόμο.

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε, θα συζητηθεί τελικά εκ νέου η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16. Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα είναι η τελική σύνθεση της επιτροπής, καθώς τόσο ο ΥΕΘΑ, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων ζήτησαν να παραστούν στην συζήτηση τόσο τα στελέχη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, όσο και εκπρόσωποι της ΕΑΒ, των ιδιωτικών αμυντικών εταιριών, οι εργαζόμενοι αυτών, η Lockheed Martin. Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ήταν πρόθυμος να παραστεί ακόμα και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ.

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων και ενόψει του διαφαινόμενου διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διεξήχθη από το πρωί της Τετάρτης (09.01.2019) στην Ολομέλεια της Βουλή η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά της αναβάθμισης των μαχητικών α/φ F-16 της ΠΑ.

Η ψηφοφορία για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F16 θα είναι ονομαστική και θα γίνει την επόμενη Δευτέρα (14.01.2019). Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο Πάνος Καμμένος δέχτηκε να συζητηθεί περαταίρω το θέμα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών. Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή Εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην Επιτροπή Άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες. Δέχομαι για να μην υπάρχουν σκιές, να συζητήσουμε στην Επιτροπή», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Στην τελευταία ομιλία του ο ΥΕΘΑ ζήτησε να παραστούν στην συνεδρίαση και η ΕΑΒ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιριών, καθώς και οι εργαζόμενοι αυτών, αλλά ακόμα και η αμερικανική Lockheed Martin. Μετά από αποστροφή της κα. Κανέλλη, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι δεν έχει θέμα να προσκληθεί ακόμα και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα. 

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για καμία σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στο παραμικρό. Και ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων συμβάσεων που έχουν συναφθεί από το 2000.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας – στις 15 Μαρτίου 2019 – να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ ευρώ έναντι της αγοράς των F-16″, ανέφερε αρχικά ο ΥΕΘΑ, ενώ στη συνέχεια διόρθωσε τη δήλωση του αναφέροντας ότι πρόκειται για σύμβαση του 2000, η οποία είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η χώρα μας με την LM και έχει τροποποιηθεί τα μετέπειτα χρόνια με κάθε νέα αγορά/σύμβαση με την αμερικανική εταιρία», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε αρχικά τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από την σύμβαση γι αυτό και η διαφορά του 1,1δς δολάρια με το 1,3 δισ. που είχε προκύψει τότε. Δεν το δέχθηκε οι ΗΠΑ γιατί δήλωσε ότι αποτελεί μέρος της ήδη υπογραφείσας σύμβασης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία. Εκτος της ΕΑΒ υπάρχουν εταιρείες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα».

Κατά την ομιλία του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία, τα καλώδια και όλα τα άλλα απαραίτητα συστήματα για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην υποέκδοση Viper θα κατασκευαστούν από Ελληνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η επιλογή των εταιριών που θα αναλάβουν τα προγράμματα αυτά θα γίνει αποκλειστικά από την Lockheed Martin σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές και διαφανείς διαδικασίες.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι οι επιλογές θα γίνουν όλες από την LM και δεν θα υπάρχει καμία ελληνική παρέμβαση στην διαδικασία επιλογής.

Κατά την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις ΕΔ, περιλαμβάνει και την κατασκευή κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ στη Σκύρο.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, πλέον οι βαφές των ελληνικών αεροσκαφών θα κατασκευάζονται πλέον από την ΕΑΒ και θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής σε τρίτες χώρες.

«Τα προγράμματα αυτά δεν θα έχουν πρόσθετο κόστος ούτε ένα δολάριο», ανέφερε ο ΥΕΘΑ χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη, σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνολογίας, ενώ η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ΕΑΒ, αλλά και άλλων ελληνικών ιδιωτικών εταιριών.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, με την τροπολογία αυτή διασφαλίζεται η γραμμή παραγωγής των F-16, αλλά και των C-130J στην ΕΑΒ.

Μάλιστα, η γραμμή παραγωγής των C-130J θα μεταφερόταν από την LM σε άλλη χώρα, αλλά τώρα αυτή θα παραμείνει στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας δουλεία για την ΕΑΒ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε στους Βουλευτές ότι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα απόρρητα κείμενα διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ με την Lockheed Martin.

Με αφορμή την αποστροφή του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Παφίλη, ότι η Κυβέρνηση θέλει να κάνει την Ελλάδα μια επισκευαστική βάση του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πήρε το λόγο και δήλωσε πως η Κυβέρνηση θέλει να κάνει την ΕΑΒ μια επισκευαστική βάση για όλα τα α/φ F-16 της περιοχής.

«Έχετε δίκαιο κύριε Παφίλη, η ΕΑΒ θα γίνει μια μεγάλη επισκευαστική βάση για τα F-16 για όλη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.

«Το ερώτημα σήμερα είναι να πάρουμε τα οφειλόμενα που μας χρωστάει η LM τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

«Θα πάνε σε ελληνικές εταιρίες, δεν φτιάχνει η ΕΑΒ καλώδια.. άλλες θα φτιάχνουν καλώδια, άλλες φτιάχνουν βίδες..» είπε ο ΥΕΘΑ.

Μετά από παρέμβαση του πρώην ΥΕΘΑ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε ότι καθώς ο νόμος του πρώτου ορθά απαγορεύει τα Α/Ω, το ΝΣΚ πρότεινε να περάσει η σύμβαση με τροπολογία.

«Πρόκειται για αντισταθμιστικά», είπε ο κ. Καμμένος, «τα οποία η ΓΔΑΕΕ δεν μπορούσε να τα πάρει ως αντισταθμιστικά, αλλά έπρεπε να κλείσει ο λογαριασμός».

Μετά από νέα ερώτηση του κ. Βενιζέλου, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι τα 230εκ ευρω κλείνουν τις παλιές συμβατικές υποχρεώσεις της LM προς την χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάλεσε τους βουλευτές να συνεδριάσουν είτε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, είτε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για να τους δώσει όλες τις διευκρινήσεις που θέλουν.

«Ελάτε τώρα, αύριο, την παρασκευή να συζητήσουμε και να σας λύσω όλες τις απορίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

«Δέχομαι για να μην υπάρχουν σκιές, να συζητήσουμε στην Επιτροπή», επανέλαβε ο ΥΕΘΑ.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πάμε να καθαρίσουμε έναν λογαριασμό που μας χρωστάνε, να πάρουμε λεφτά και να κρατήσουμε ζωντανή την ΕΑΒ».

«Όλες οι ελληνικές εταιρίες θα πάρουν δουλειά», πρόσθεσε.

«Αν μετά την συνεδρίαση, υπάρχουν σκιές και πιστεύετε ότι υπάρχουν προβλήματα μην ψηφίσετε την Δευτέρα στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ και ας κλείσει η ΕΑΒ και ας χάσουμε τα λεφτά και ας τα χαρίσουμε στην LM».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος. Κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας ότι έφερε από το παράθυρο τη σύμβαση ενώ, όπως ανέφεραν, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση αφού, όπως ο ίδιος λέει, αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις

Ο εισηγητής της Ν.Δ Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε «χοντράδα» τον τρόπο που ήρθε αυτή η τροπολογία στη Βουλή. Κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για εμπαιγμό και… «τζούφιους λεονταρισμούς ότι θα φύγει από την κυβέρνηση. «Και η κοροϊδία έχει τα όριά της», τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ διατύπωσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την διαφάνεια της σύμβασης αυτής και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που είχαν δαιμονοποήσει τα αντισταθμιστικά οφέλη, τώρα τα φέρνουν από την κύρια πόρτα και χωρίς να λένε ποιοι θα τα υλοποιήσουν.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Άμυνας ότι τελικά αλλάζουν, παρά τα όσα έλεγαν, θέσεις και απόψεις σαν τα πουκάμισα. Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη της Βουλής και συμπλήρωσε ότι «το μόνο που κάνετε είναι συνέχεια να μας κοροϊδεύετε».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μίλησε για διαδικασία ευτελισμού. «Η τροπολογία αυτή ήρθε από το παράθυρο. Με αυτή ομολογείτε ότι είμαστε ενταγμένοι να γίνουμε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση όλη η χώρα. Άγρια δύση θυμίζει αυτό το πράγμα. Γινόμαστε τσιράκια μεντεσέδες».

«Όλοι είσαστε με το ΝΑΤΟ και θεωρείτε τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και με την κυβέρνηση της αμερικανατοϊκής Αριστεράς έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης για να συμπληρώσει: «Όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ από ‘το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’, πήγαν σούμπιτοι στο ΝΑΤΟ που συνεχίζει τα ματώνει τους λαούς». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση, αφού συνδέει την τροπολογία με τα εθνικά συμφέροντα, να απαντήσει ποια είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Οι Αμερικανοί θέλουν επισκευαστική βάση στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παφίλης και αφού τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις και μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

Παρέμβαση έκανε σε υψηλούς τόνους τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι εκ του πλαγίου επιχειρείται και επανεισαγάγει το καθεστώς των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, σημειώνοντας πως πρόκειται για καταστρατήγηση του νόμου.

Καυγάς με τον Άδωνι

Στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι εξωφρενικό και ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να καταθέσει το έγγραφο από το οποίο να προκύπτει πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2019. «Αν δεν το καταθέσετε τότε θα έχετε πεί ψέματα στην Ολομέλεια και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουν τέτοια ατιμία».

Χαρακτήρισε δε την τροπολογία ντροπή, σημειώνοντας πως είτε θα πρέπει να αποσυρθεί είτε να πάει στην επιτροπή Εξοπλιστικών (σ.σ. όπως και θα γίνει τελικά).

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη αυτή η υποχρέωση προκύπτει από τις συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών και πρόσθεσε πως «εμένα με ενημερώνουν ότι τον Μάρτιο λήγει η σύμβαση».

Οι τόνοι ανάμεσα στους δυο ανέβηκαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν από τη Lockheed ανήκουν σε φίλους του κ. Καμμένου. «Για να μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι η Lockheed έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Lockheed θα επιλέξει», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η αναφορά αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε τον έντονο διάλογο με τον Πάνο Καμμένο:

Καμμένος: Πείτε ονόματα.

Γεωργιάδης: Δεν τα ξέρετε;

Καμμένος: Πείτε ονόματα.

Γεωργιάδης: Δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους.

Καμμένος: Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα.

Γεωργιάδης: Θα φέρετε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε τα ονόματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην έξοδο από την κυβέρνηση και του ζήτησε να πεί στο σώμα τι γίνεται με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τροπολογία αυτή είπε «είναι ασφαλώς Α/Ω και ας παρουσιάζεται ως περίσσευμα καρδιάς από αμερικάνικη εταιρεία και σημείωσε ότι από την κυβέρνηση έχω χάσει κάθε ελπίδα, ξέρω ότι χάνω το σάλιο μου… αλλιώς προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, εσείς κύριοι οφείλετε να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπειά σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «είναι προφανές ότι δεν έχει να μας δώσει καμία απάντηση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την θερμοκοιτίδα της διαπλοκής που είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα φέρνετε εσείς που μας μιλούσατε για το παλαιό… Που είναι η αδιαφάνεια…».

Στήριξη με… καρφιά από τον Νίκο Φίλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης που κατά το παρελθόν είχε αντιταχθεί γενικά στην αναβάθμιση των F-16 καθώς θεωρούσε ότι προτεραιότητα έχει η πολιτική κοινωνικής συνοχής, που έχει πληγεί από τα χρόνια των Μνημονίων.

Εισαγωγικά είπε ότι χαιρετίζει και δέχεται την πρόταση του κ. Καμμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών προκειμένου εκεί να γίνει μια συζήτηση όλης της συμφωνίας αναβάθμισης και όχι μόνο των 230 εκατ. ευρώ. «Ακούω» είπε «με ενδιαφέρον την αγωνία των εργαζομένων της ΕΑΒ». Έθεσε όμως και ερωτήματα όπως: «πως είναι δυνατόν να ερχόμαστε να κυρώσουμε με νόμο μια προσφορά αμερικανικής εταιρείας. Πως θα αποφασίσουμε με απλές περιγραφές του τι θα γίνει. Πρέπει να υπάρχει αναλυτική εκτίμηση κόστους και ποια είναι αυτά που θα γίνουν, ειδικά όταν εξουσιοδοτείται ο υπουργός». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι δεν πληρώνονται τα χρήματα αυτά από τον κρατικό προϋπολογισμό λέγοντας πως δεν είναι αυτό σωστό.

Τέλος ζήτησε να μην γίνεται συνδυασμός του γενικότερου πολιτικού κλίματος με τη σύμβαση και δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή και αυτό θα το δείτε και προκάλεσε την ΝΔ να φέρει εάν θέλει πρόταση δυσπιστία ς για να δείτε ότι η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της για να ολοκληρώσει το έργο της.

Φωτογραφίες Eurokinissi