Αναδρομικά στρατιωτικών: Εντός Νοεμβρίου η κατάθεση των χρημάτων

 Εντός δύο εβδομάδων θα έχει τελειώσει το ζήτημα των αναδρομικών, καθώς τα οφειλόμενα ποσά θα αποδοθούν στους δικαιούχους εντός του Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από την 1η Στρατιά.

Η χθεσινή δήλωση της ΥΦΕΘΑ, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του OnAlert.gr που ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου είχε γράψει ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμεί η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει εντός Νοεμβρίου, με την τελευταία εβδομάδα του μήνα να θεωρείται λογικά η πιο πιθανή στιγμή απόδοσης των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους. Βέβαια, άγνωστο παραμένει αν η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει μαζί με την μισθοδοσία ή ξεχωριστά.

Ας θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, κατά την διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας στην Βουλή είχε αναφέρει κατά την ομιλία του ότι τα ποσά θα επιστραφούν στους στρατιωτικούς σε 15-20 ημέρες, δηλαδή γύρω στις 27-28 Νοεμβρίου το αργότερο.

Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι η έκδοση των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και στη συνέχεια των σχετικών εφαρμοστικών εγκυκλίων, οι οποίες είναι πιθανόν να εκδοθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, ίσως ακόμα και την Τρίτη, συμπίπτοντας έτσι και με την αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπ. Οικονομικών και του Υπ. Υγείας που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr θα εκδοθεί τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι εξελίξεις αυτές, απομακρύνουν σημαντικά τα άλλα δύο πιο απαισιόδοξα σενάρια που υπήρχαν και ήθελαν την καταβολή των ποσών να γίνεται στα μέσα Δεκεμβρίου ή στην χειρότερη περίπτωση στα τέλη του επόμενου μήνα, εξαιτίας πιθανόν γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, σε καμία περίπτωση δεν «παίζει» πλέον το σενάριο καταβολής των ποσών στο τέλος Δεκεμβρίου, καθώς κύκλοι του ΥΠΕΘΑ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το ζήτημα των αναδρομικών θα έχει λήξει πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr από καλά ενηεμρωμένες πηγές, τελικά δεν τίθεται κανένα θέμα συμψηφισμού από οφειλές προς το δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.