OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΑΟΖ: Ποιοι και γιατί κάνουν τόση «φασαρία», τα «κουτσαβάκια» και οι «γύπες» των εξοπλισμών

27/01/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι πρέπει η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ; Κανείς.

Όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα και πρέπει να προχωρήσουμε για να φθάσουμε στο μέλλον στην εκμετάλλευση όποιων ενεργειακών πόρων αποδειχτεί ότι διαθέτουμε.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που έχουν αρχίσει να ανησυχούν πάρα πολύ σοβαρά από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.

Εδώ και αρκετό καιρό όλο και συχνότερα από το κυβερνητικό στράτοπεδο …χτυπάνε κατσαρόλια για να ακουστεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακηρύξει ΑΟΖ. Και ο θόρυβος όλο και μεγαλώνει,μήπως και κάποιος δεν τ΄ άκουσε ή δεν το κατάλαβε.

Και η λογική με την οποία το …νέο διαδίδεται και αναμεταδίδεται δεν γίνεται με ψύχραιμο τρόπο, όπως για παράδειγμα αυτόν στρατηγικού αναλυτή Νίκου Λυγερού,ο οποίος εξήγησε πολλά ενδιαφέρον στην συνέντευξή του στο Onalert.

Η συζήτηση και οι διαρροές γίνονται ας μας επιτραπεί η έκφραση μ΄ ένα πνεύμα…κουτσαβακισμού, που θέλοντας και μη προκαλεί προβληματισμούς και σκέψεις.

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά:

•όσοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για πρόχειρες και επικίνδυνες ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ , “δείχνουν” ως εμπνευστή της πολιτικής “εδώ και τώρα ΑΟΖ” , τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ,Χρύσανθο Λαζαρίδη. Από εκεί λένε προέρχονται οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή τουρκική αντίδραση.

•όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την κυβερνητική τακτική στο θέμα της ΑΟΖ, υπενθυμίζουν την ιστορία της Κύπρου, την οποία παραδόξως συχνά επικαλούνται και οι υποαστηρικτές της άμεσης ανακήρυξης, χωρίς μάλλον να θυμούνται τι είχε γίνει τότε. Οι “επιφυλακτικοί” θυμίζουν δύο διαφορετικά γεγονότα,μήπως και γίνουν κατανοητές οι επιφυλάξεις τους

-η πρώτη έχει να κάνει με τον Γλαύκο Κληρίδη που διαλαλούσε παντού ότι η Κύπρος πήρε S 300. Όλοι ξέρουμε που βρίσκονται οι S 300 σήμερα και πάντως δεν είναι στην Κύπρο.

-η δεύτερη έχει να κάνει με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ήρθε σε επαφή με όποιον ήθελε και μπορούσε να κουβεντιάσει με την Κύπρο, έκανε τις επαφές του εκεί που έπρεπε και μ΄ αυτούς που έπρεπε να τις κάνει και όταν όλα ήταν έτοιμα ανακοίνωσε την ΑΟΖ ,προκαλώντας νευρικό κλονισμό στη Τουρκία. Χωρίς τυμπανοκρουσίες…μαγκιές και δήθεν πατριωτισμούς. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι σύντομα η Κύπρος θα αρχίσει να εκμεταλλεύεται το φυσικό της αέριο.

Τα παραδείγματα είναι σίγουρα πειστικά, αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό  και καχυποψία για το πως οι δικοί μας κυβερνώντες χειρίζονται την υπόθεση:

•όσοι είναι υπέρ της δυναμικής κίνησης ανακοίνωσης ΑΟΖ, έχουν κάνει μία έστω επαφή με το ΥΕΘΑ. Και δεν αναφερόμαστε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μόλις προχθές έκανε σαφές ότι δεν έχει ή δεν θέλει να εκφράσει δημοσίως την άποψή του. Ρωτάμε αν έχει γίνει έστω μία σύσκεψη για την ΑΟΖ στην οποία να έχουν κληθεί στρατιωτικοί επιτελείς να πουν την άποψή τους γι΄ αυτά που κάποιοι σχεδιάζουν ,έχοντας στρατιωτική ενημέρωση ,μάλλον από “επιτελεία αποστράτων”!

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ή άλλος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, έχει ερωτηθεί για το θέμα που πιθανόν να χρειαστεί και στρατιωτική υποστήριξη; 

Τα …κοράκια και οι γύπες

Η προχειρότητα με την οποία κάποιοι χειρίζονται το θέμα ΑΟΖ , αφύπνισαν “κοράκια και γύπες” των εξοπλισμών! Η ΑΟΖ δεν είναι για όλους ένα εθνικό σοβαρό ζήτημα. Είναι και ευκαιρία …για μπίζνες! Οι πρώτες κρούσεις έγιναν έχοντας μάλιστα όπως φαίνεται και κυβερνητικές ευλογίες, παρά την κρίση που μαστίζει την κοινωνία.

Το εξοπλιστικό παζλ που είναι έτοιμο να στηθεί γύρω από την υπόθεση της ΑΟΖ ,είναι πανάκριβο.Και όσοι το στήνουν , γνωρίζουν καλά ότι το περιτύλιγμα πρέπει να είναι “πολυτελείας” για να “περάσει” στην κοινή γνώμη η αναγκαιότητα νέων αγορών δισεκατομμυρίων! “Για να υποστηρίξουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα”, θα είναι το νέο …παραμύθι χωρίς δράκο!

Όχι ότι δεν πρέπει και δεν θα υποστηρίξουμε την ΑΟΖ και ότι υπάρχει σ΄ αυτή. Αρκεί όμως για να το κάνουμε να έχουμε σε άψογη κατάσταση τα οπλικά συστήματα που ήδη διαθέτουμε. Για να μην πούμε ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα καύσιμα!

Για τις υπόλοιπες …πονηριές που είναι σε εξέλιξη γύρω από το θέμα της ΑΟΖ, θα επανέλθουμε, αύριο.
 

Tags: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΑΝΑΚΗΡΥΞΗΑΟΖΕΛΛΑΔΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΣΑΜΑΡΑΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert