Ποιος Αρχηγός Επιτελείου από το 2004 «χτυπούσε καμπανάκι» για τις περικοπές στις ΕΔ

 Από το 2004 Αρχηγός Γενικού Επιτελείου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Κανείς δεν τον άκουσε.

H απόφαση του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη να μλήσει δημόσια για τις μειώσεις στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συνέπειες αυτού στην αμυντική ικανότητα του στρατεύματος μας φέρνει στο μυαλό μια αντίστοιχη – τηρουμένων των αναλογιών – δραματική παρέμβαση που είχε κάνει ανώτατος αξιωματικός στις 23 Δεκεμβρίου 2004 μεσω της εφημερίδας Τα Νέα αλλά κρατώντας τότε την ανωνυμία του.

Το δραματικό SOS που εκπέμφθηκε τότε από το ΥΕΘΑ  προς τον τότε υπουργό Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο αφορούσε  μεγάλες ελλείψεις σε καίριους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων προερχόταν, όπως  προκύπτει από το κείμενο και την εικόνα που δίνεται, από έναν από τους τότε Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων! Το  πόσο έλαβαν υπόψην του οι κρατούντες την δραματική πρωτοσέλιδη έκκληση του Αρχηγού φαίνεται σήμερα που τα πράγματα έφθασαν στο μη παρέκει και οδήγησαν στην γενναία απόφαση του Κ.Χρηστίδη να βάλει υπογραφή κάτω από το όσα είπε.

Με τον εύγλωτο τίπλο »ο στρατός έμεινε από… λάστιχο» και υπότιτλο »Aνησυχούν οι επιτελείς του στρατεύματος από ελλείψεις ακόμη και ζωτικών ανταλλακτικών» υπάρχουν  από το τέλος  2004 διαπιστώσεις για  - όπως σημείωνε από τότε η εφημερίδα

Τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις περιήλθαν στην εφημερίδα δυο μέρες πριν όταν «Τα Νέα» δέχθηκαν ένα αγωνιώδες τηλεφώνημα »από εγνωσμένου κύρους ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Χωρίς περιστροφές – γράφει  ο Λουκας Δημάκας στα Νέα – ο εκ των κορυφαίων επιτελών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πολύ χαμηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα κρίσιμα τμήματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσδιόρισε δε το πρόβλημα αφενός στην ελλιπή τεχνική – εφοδιαστική υποστήριξη και αφετέρου στη μη επαρκή επάνδρωση αρκετών κρίσιμων μονάδων του κύριου κορμού των Ενόπλων Δυνάμεων!
Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: Εν γνώσει, όπως είπε, της σοβαρότητας των λεγομένων του απέδωσε τα αίτια αυτής της «επικίνδυνης κατάστασης» στην «αδράνεια» που έχει επιβάλει σε όλα τα επίπεδα του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων η  μοναδική ενασχόληση των αρμοδίων με την Εξεταστική Επιτροπή και την υποστήριξη της παρουσίας των βουλευτών της N.Δ. σ’ αυτήν! «Ουδείς εισηγείται τίποτα, καμία διαδικασία δεν κινείται, καμία πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται, ο προγραμματισμός είναι, δυστυχώς, μόλις μιας – δύο ημερών…».

Επικίνδυνη μείωση διαθεσιμότητας
Ο ανώτατος αυτός επιτελής μάς παρουσίασε, στη συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, δραματικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μειωμένη διαθεσιμότητα στην οποία βρίσκεται αριθμός κύριων οπλικών συστημάτων. Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών βρίσκονται πολύ κάτω του «λογικού» 90%, ακόμη και κάτω του άκρως επικίνδυνου ποσοστού του 75%! (σσ :Σκεφθείτε τι γίνεται σήμερα…)

Τα ποσοστά αυτά, που επιβεβαιώθηκαν και από επιμέρους ρεπορτάζ, έχουν προκληθεί κυρίως από σοβαρές ελλείψεις ανταλλακτικών αναγκαίων ακόμη και σε συντηρήσεις ρουτίνας. Θα ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα αν, όπως επισημάνθηκε, δεν «τραβούσαν», σε ορισμένες περιπτώσεις, υλικά από τα λεγόμενα «πολεμικά αποθέματα»…

H κατάσταση αυτή έχει, κατά τον εγνωσμένου κύρους συνομιλητή μας, εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην εκπαίδευση (που μειώνεται για να μην υπάρχουν νέες φθορές…) αλλά ακόμη και σε επιχειρησιακές αποστολές περιπολιών σε «καυτές περιοχές», οι οποίες γίνονται «με μειωμένο φόρτο» (πυρομαχικά και καύσιμα…). Στους ίδιους «περιορισμούς» υπάγονται και άλλες κατηγορίες υλικών, όπως π.χ. ερπύστριες και γενικό τροχαίο υλικό…

Ακόμα πιο επιφυλακτικά κινούνται αξιωματικοί όσον αφορά την προμήθεια όχι ανταλλακτικών αλλά αυτόνομων υλικών, όπου αποφεύγουν ευσχήμως να ολοκληρώσουν, βάζοντας την υπογραφή τους, ειλημμένες αποφάσεις.Επικαλούμενος αρμόδιους επιτελείς ο συνομιλητής μάς επισημαίνει ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τους πρώτους 2-3 μήνες κάθε νέου έτους «δεν αποδεσμεύονται» αρκετά από τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού.

H ανασυγκρότηση που δεν έγινε

Tα αρνητικά αποτελέσματα στην ετοιμότητα και στη διαθεσιμότητα επιδεινώνονται, κατά τον συνομιλητή μας, από το χρόνιο πρόβλημα μειωμένης επάνδρωσης που αντιμετωπίζουν αρκετές μονάδες. «Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο και καταστροφικό», μας είπε ο ανώτατος αξιωματικός. Το απέδωσε δε στη βεβιασμένη μείωση της θητείας, η οποία, όπως είπε, έγινε χωρίς σχεδιασμό για εξισορροπήσεις των απωλειών σε στρατεύσιμο προσωπικό με την ανασυγκρότηση μονάδων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ.) και ανάλογες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών. Μάλιστα, όπως είπε, η κατάσταση αυτή «διαιωνίζεται επικίνδυνα» όσο καθυστερούν οι προσλήψεις και η προώθηση των νέων θεσμών που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά. «Δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα ποσοστά επάνδρωσης που είχε εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ 2003», επισημαίνει ανήσυχος.
 
Γιατί όμως – συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας το 2004- ο εν λόγω αξιωματικός κρούει το καμπανάκι του κινδύνου μέσω του Τύπου;
 Στο εύλογο ερώτημα που του θέσαμε η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτε», είπε. Και συμπλήρωσε ότι «ο Τύπος είναι άλλωστε θεσμός ελέγχου για όλους μας…».

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα το επώνυμο SOS του Αρχηγού ΓΕΝ θα βρεί ανοιχτά αυτιά! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γράφουν οι Τούρκοι για την παρέμβαση Χρηστίδη


Οι περικοπές πλήττουν σοβαρά τους στρατιώτες. Άθλιες συνθήκες

Συνάντηση Κωσταράκου-Χρηστίδη.Τι είπαν οι Αρχηγοι ΓΕΕΘΑ-ΓΕΝ για τη παρέμβαση του Α/ΓΕΝ