Αρχηγός Στόλου: Η ισχύς της πόλεως είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη, ή τα άδεια πλοία

Τέσσερις στόχους έθεσε ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης παραλαμβάνοντας τα ηνία του Στόλου. Οπως τόνισε ο κ. Πετράκης, πρωταρχικό μέλημα είναι η επίτευξης της επιχειρησιακής ετοιμότητας ταυτόχρονα με την διασφάλιση ενός εκ των κρίσιμων παραμέτρων για την αποτρεπτική ικανότητα, δηλαδή τη μέγιστη διαθεσιμότητα μονάδων και μέσων.

Στη προμετωπίδα θα βρεθεί σύμφωνα με τον νέο αρχηγό Στόλου, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στη διατήρηση υψηλού ηθικού. Η χάραξη της συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογή θα στηριχτεί στην άρτια και ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του μαχητικού πνεύματος, με ταυτόχρονη βελτίωση της μέριμνας και δίκαιη αξιολόγηση.

Η προσπάθεια βελτίωσης, όπως είπε στην ημερήσια διαταγή του, θα εδράζεται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση αλλά και στην ενίσχυσης της ικανότητας διεξαγωγής και υποστήριξης διακλαδικών επιχειρήσεων. Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον κ. Πετρακη με απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και όπως τόνισε “στον όρκο που όλοι δώσαμε εντασσόμενο στην ναυτική οικογένεια”. Τόνισε μάλιστα: Οι παραδόσεις του Π.Ν. θα αποτελέσουν πηγή ώθησης, έμπνευσης αλλα και κριτήριο των αποφάσεων και ενεργειών μου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. 

Αναφερόμενος στην επιλογή του, ως Αρχηγού Στόλου έκανε λόγο για ύφιστη τιμή και δεσμεύθηκε ότι: «με υπευθυνότητα και τόλμη, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να φανώ αντάξιος των προσδοκιών της Ελληνικής Πολιτείας, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρύτητας των ευθυνών που επωμίζομαι και των προκλήσεων στις οποίες καλούμαι να ανταπεξέλθω.»

Σημείωσε δε ότι: «Αναλαμβάνω καθήκοντα, σε μια περίοδο που η μεγιστοιποίηση της ήδη υψηλής αποτρεπτικής ισχύος του Στόλου μας, καθίσταται αδήρητη ανάγκη για την διασφάλιση της Εθνικής μας κυριαρχίας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.» και πρόσθεσε: «Η συνεχής μεταβολή των γεωστρατηγικών συσχετισμών καθώς και η ταχύτητα διεξαγωγής και εξέλιξης των ναυτικών επιχειρήσεων, απαιτούν υψηλό επαγγελματισμό, ευελιξία κινήσεων, ταχύτητα αντιδράσεων και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση της αποστολής μας.»

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό και τα στελέχη του Στόλου υπογράμμισε: «Άνδρες και Γυναίκες του Στόλου. Στέκομαι ενώπιόν σας, δεσμευόμενος ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, θα επιδιώξω, με συνέπεια και προσήλωση, ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα διοίκησης απόλυτα βέβαιος ότι το προσωπικό μας αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πολλαπλασιαστή της ισχύος μας.» και τόνισε εμφατικά: « Σας καμαρώνω για το ακμαίο ηθικό, την εξαιρετική σας κατάρτιση, την ναυτοσύνη, την τόλμη και την ορμητικότητα σας. Εσείς επιβεβαιώνετε οτι « Άνδρες γαρ πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί» (Η ισχύς της πόλεως είναι οι άνδρες και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία).