Αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στο ΥΠΕΘΑ – Τι ειπώθηκε για τον Ξηρό

Η δυσαρέσκεια των αμερικανών για τον νόμο μέσω του οποίου ενδέχεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός, εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία τα τελευταία 24ωρα.

Αυτό συνέβη και στην συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Todd C. Chapman. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος έθιξε το ζήτημα που έχει προκαλέσει ρήγμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε χαμηλούς πάντως τόνους ,επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Ουάσινγκτον για το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά ο ΥΦΕΘΑ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αμερικανικές ανησυχίες.

Οι αμερικανοί πάντως δεν είναι ανήσυχοι μόνο για την υπόθεση Ξηρού. Η “αναθέρμανση” των ελληνορωσικών σχέσεων φαίνεται ότι τους προβληματίζει. Αν και κατανοούν την ελληνική θέση ότι είναι υποχρεωμένη η χώρα να διαφυλάξει τα νώτα της με τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές της, δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν ότι τα “ανοίγματα προς την Ρωσία” θα μπορούσαν να περιμένουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΦΕΘΑ “η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα και αφορούσε θέματα γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και βελτίωσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.