OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

«Πλασιέ» για τα ενεργειακά συμφέροντα Τούρκων ,ο πρώην βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

02/11/2012 - 08:01
Share on FacebookShare on Twitter
Σε »πλασιέ» ενεργειακών λύσεων που εντελώς τυχαία εξυπηρετούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος Ελληνικών και Κυπριακών – και μάλιστα χωρίς επαρκή τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση – εμφανίστηκε  με δηλώσεις  του ο γνωστότατος στην Ελλάδα αμερικανός πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών  Matthew Bryza  που ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα στην περιοχή 

Συγκεκριμένα ο πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το επιστημονικό περιοδικό Turkish Policy Quarterly στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης, – αυτά βάσει σχετικού ρεπορτάζ  αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας Hurriyet Daily News. 
 
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Bryza, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη φαίνεται λογική από οικονομικής άποψης, ωστόσο, – προσθέτει – δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, σχετική συμφωνία είναι μάλλον απίθανη.

 Για να φθάσει στο …μέλι:

Η Τουρκία – κατέληξε- θα μπορούσε να κατασκευάσει εναλλακτικά έναν αγωγό στην «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια να διοχετεύσει αέριο στο έδαφός της!
 
Eξάλλου δημοσίευμα της τουρκικής Today’s Zaman  αναφέρει επίσης ότι ο κ. Bryza υποστήριξε ότι δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην περιοχή η συνεργασία Τουρκίας και Κουρδιστάν του Ιράκ επί ενεργειακών θεμάτων δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
  
Γιατί όμως τα λέει όλα αυτά;Ας δούμε μερικά βιογραφικά -επαγγελματικά στοιχεία για τον κ. Bryza (κ.Μπάιζα) ο οποίος ως  βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ένα από τα βασικά του έργα ήταν η αποδυνάμωση της ενέργειας σχέσης Ευρώπης -Ρωσίας και η προώθηση του φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν.

Την ίδια δράση είχε και σε σχέση με την Ελλάδα μάλιστα ήταν ό πρώτος που στις 29 Ιουνίου 2007, ρίχνει την προειδοποιητική βολή, με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ: μην προχωράτε με τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. 

Με την ανακοίνωση της ελληνορωσικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού «Southstream» τον Ιούλιο του 2007 ο κ Μπάιζα »τα πήρε» άσχημα.Από τις ημέρες που προηγήθηκαν της συμφωνίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, όταν η αμερικανική διπλωματία συνελήφθη για πρώτη φορά  να κοιμάται , όπως γράφτηκε τότε,  ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έβλεπε με «καλό μάτι» την ελληνορωσική προσέγγιση. Ωστόσο, η ανακοίνωση του «Southstream» το εκνεύρισε- κάτι που φαίνεται  και στο τηλεγράφημα που απέστειλε στον τότε Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλέξανδρο Μάλια. «Πρόκειται για μια ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μια προειδοποίηση;» σημειώνει ο κ.  Μπράιζα, σε ένα από τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks.

Τον Μάιο του 2010, ο Λευκός Οίκος διόρισε ως Πρέσβης ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν .  Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή Εξωτερικών  της Γερουσία των ΗΠΑ  ενέκρινε τον  διορισμό του όπου και πέρασε με δυσκολίες . Στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ο διορισμός Μπράιζα εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο του 2011.
Τον Ιανουάριο του 2012 Μπράιζα άφησε τη θέση και το Υπ.Εξωτερικών – ήδη είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις – και φημολογία – για την πολιτική του από το αμερικανοαρμενικό λόμπυ., για σχέσεις  του με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος των αγωγών και τα σχέδια των ΗΠΑ για Ελλάδα και Τουρκία.Ανάλυση των σεναρίων

Αμφισβητούν τον Αη Στράτη οι Τούρκοι με τις πλάτες Αμερικανών και ΝΑΤΟ

 

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΥΠΡΟΣΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

FPV drones
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Την μονάδα παραγωγής FPV drones του 316 ΣΠΤΧ επισκέφτηκε παραμονή Χριστουγέννων [pics]

24/12/2025 - 11:16
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

18/12/2025 - 10:32

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Να μ’ αγαπάς - spoiler: Ο Άγγελος σώζει τον Ορφέα από τη μανία του Λευτέρη

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες: Κλείνουν το ρεύμα πρς Αθήνα στα Μάλγαρα - Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert