OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Δένδιας: Το αντι-drone σύστημα Κένταυρος δοκιμάστηκε στο Αιγαίο «λοκάροντας» τα τουρκικά Bayraktar

10/10/2025 - 18:56
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

«Ξανασκεφτείτε το», λέει ο Νίκος Δένδιας στην Βρετανία όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνει στην Τουρκία ως εταίρο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ.Δένδιας, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 9ου Ελληνο – Βρετανικού Συμποσίου, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Jesus College), στο Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα: «Greece and the United Kingdom – partners in an age of uncertainty».

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για την Τουρκία ως Έλληνας Υπουργός Άμυνας. Και δεν θα θίξω τα ζητήματα που θα περιμένατε να θίξω. Το casus belli, το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο κ.τ.λ. Θα ήθελα να δω την Τουρκία μέσα από την οπτική γωνία του Λονδίνου», είπε ο ΥΕΘΑ.

«Νομίζω ότι όλοι εδώ θα συμφωνούσαν μαζί μου ότι η Τουρκία διατηρεί τις πιο θερμές σχέσεις με τη Μόσχα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει επιβάλει ούτε μία κύρωση στη Ρωσία. Ακριβώς το αντίθετο. Ρωσικά κεφάλαια εισρέουν στην τουρκική οικονομία», συνέχισε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θεωρείται από πολλές πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ, όχι ως μια δύσκολη ειδική περίπτωση, αλλά ως ένας ζωτικός εταίρος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, τον οποίον μπορεί κανείς να εμπιστευτεί απόλυτα.

«Ωστόσο, θα πρότεινα μια δοκιμασία στους φίλους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το βασικό ερώτημα που νομίζω ότι πρέπει να απαντηθεί είναι αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βέβαιο ότι το Λονδίνο και η Άγκυρα μοιράζονται την ίδια άποψη για τον κόσμο, τις ίδιες ελπίδες, τις ίδιες φιλοδοξίες. Ορίστε, λοιπόν, μια δοκιμασία. Έχουμε Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε δύο διαφορετικές φωτογραφίες του κόσμου σε 20 ή 30 χρόνια. Και σκεφτείτε, παρακαλώ, πόσο παρόμοιες θα ήταν αυτές οι δύο φωτογραφίες. Ο κόσμος όπως θα ήθελε να είναι το Λονδίνο σε 20 ή 30 χρόνια και ο κόσμος όπως θα ήθελε να είναι η Άγκυρα σε 20 ή 30 χρόνια. Και πάλι, ας δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας.

Το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος» 

Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030» και την αξιοποίηση της καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο ΥΕΘΑ μίλησε για το ελληνικής κατασκευής αντι-drone σύστημα «Κένταυρος».

«Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας μια Διεύθυνση Καινοτομίας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτή η Διεύθυνση Καινοτομίας έχει το καθήκον να συλλέγει τις ερωτήσεις που θέτουν όλες οι μονάδες του στρατού και οι αξιωματικοί σχετικά με το τι θα έκαναν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε αρχικά.

«Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πολύ τεκμηριωμένο και υπάρχον παράδειγμα. Πώς αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση από ένα σμήνος drones; Στην περίπτωσή μας, τα drones Bayraktar II και Bayraktar III. Τι θα κάναμε με οικονομικά αποδοτικό τρόπο; Επειδή, μια απλή απάντηση θα ήταν να εκτοξεύσουμε τους πυραύλους σας εναντίον τους. Θα χρεοκοπούσαμε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις από αυτή τη Διεύθυνση Καινοτομίας, λαμβάνονται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και δίνονται στο Ελληνικό Αμυντικό Οικοσύστημα των Ελληνικών Εταιρειών Άμυνας και στα Οικοσυστήματα έμπιστων Συμμάχων και φίλων που θα ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί μας γνώσεις και τεχνογνωσία αντί να προσπαθούν απλώς να μας πουλήσουν υπάρχουσες πλατφόρμες. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, το οικοσύστημα επέστρεψε με μια απάντηση. Και η απάντηση ήταν ένα σύστημα. Ονομάζεται ‘Κένταυρος’», συνέχισε.

«Έτσι, πήραμε αυτήν την απάντηση, χρηματοδοτήσαμε ένα πρωτότυπο και στείλαμε αυτήν την απάντηση για δοκιμή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρακολουθώντας τα Bayraktar να πετούν πάνω από τον ορίζοντα. Και αφού αυτό αποδείχθηκε επιτυχημένο, τοποθετήσαμε το ‘Κένταυρος’ σε μία από τις φρεγάτες μας που επιχειρούσε εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα», εξήγησε ο κ.Δένδιας.

Όπως είπε ο ίδιος, ο «Κένταυρος» θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού και αργότερα στις μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΚΕΝΤΑΥΡΟΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Στο σύγχρονο περιβάλλον η Ελλάδα αν δεν πράξει, δεν θα υπάρξει [vid]

24/03/2026 - 11:28
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Για πρώτη φορά οπλίτες θητείας έχουν εξομοιωτές βολών, χρήσης drone και αντι-drone συστημάτων

24/03/2026 - 10:00

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

25η Μαρτίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας και τα τανκς στη Φιλελλήνων πριν την εθνική παρέλαση

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Συνταγή για σουπιές λεμονάτες με ρύζι και πράσα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert