Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο Χ αναφέρθηκε στα 71 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955.
Χαρακτήρισε τα «Σεπτεμβριανά» ως τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» της Κωνσταντινούπολης και υπογράμμισε: «Πρώτος κρίκος στην αλυσίδα των κατευθυνόμενων διωγμών που επέφεραν τη δραματική συρρίκνωση της Ελληνικής Μειονότητας της Πόλης, κατά παράβαση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης».
Και τόνισε: «Η Πόλη χωρίς τους Έλληνες έγινε φτωχότερη. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαρκές χρέος μας».
71 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» της Κωνσταντινούπολης.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 6, 2026
Πρώτος κρίκος στην αλυσίδα των κατευθυνόμενων διωγμών που επέφεραν τη δραματική συρρίκνωση της Ελληνικής Μειονότητας της Πόλης, κατά παράβαση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η… pic.twitter.com/r2Wdaa6fuC
Σαν σήμερα το 1955 στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε το πογκρόμ των Τούρκων με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη.




