OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Δένδιας: Η αναδιοργάνωση των ΕΔ, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

10/04/2024 - 21:08
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην καινοτομία, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη στενή δομή, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι απαιτούνται «μικρότερες μονάδες, αλλά μεγαλύτερος αριθμός μονάδων με πληρότητα της τάξης του 70%, για να κάνουν τη δουλειά τους».

Υπογράμμισε ότι οφείλουμε «να επιλέξουμε χρήσιμα οπλικά συστήματα για το νέο στράτευμα» ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα μας «δεν έχει αντιαεροπορικό θόλο και το κύριο όπλο προστασίας είναι τα αεροπλάνα μας».

«Πιστεύουμε» είπε, «στο στρατό των πολιτών. Έχουμε ως σπονδυλική στήλη τους επαγγελματίες, αλλά με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους οπλίτες θητείας».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουν οι οπλίτες θητείας «ειδικές δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους» ενώ έδωσε έμφαση στην πληροφορική και την καινοτομία.

«Έχουμε πολύ μικρό αμυντικό οικοσύστημα» εξήγησε και συνέχισε: «Παράγει λιγότερο από το 0,74% του ΑΕΠ μας. Για αυτό δημιουργούμε με χρηματοδότηση ένα κέντρο καινοτομίας, αλλά και μια διεύθυνση καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητούμε πρωτότυπες λύσεις που θα καλύψουν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν είναι αποδεκτή από τις Ένοπλες Δυνάμεις, χρηματοδοτούμε το πρωτότυπο, και εάν αυτό ανταποκρίνεται το παραγγέλνουμε». «Αυτό», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «μπορεί να αλλάξει την οικονομία της χώρας».

Ο κ.Δένδιας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «εγχώρια δυνατότητα συντήρησης οπλικών και αμυντικών συστημάτων», ενώ πρόσθεσε: «Θα πρέπει να φροντίζουμε, ώστε ένα μέρος από τα νέα συστήματα να κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Πρέπει να αλλάξει η λογική του ‘ψωνίζω από το ράφι’. Ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός είναι η ανάγκη. Και η πατρίδα έχει ανάγκη να παράγει οπλικά συστήματα».

«Δημιουργούμε το Κέντρο Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο θα βρίσκει λύσεις για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από τη Διεύθυνση Καινοτομίας, που θα κατηγοριοποιεί τις ανάγκες και θα τις προκηρύσσει μέσα σε αυτό το οικοσύστημα. Ζητάμε δηλαδή από το οικοσύστημα αυτό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα αποτελείται από startups και νέους ανθρώπους, να μας δώσει πρωτότυπες λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο ΥΕΘΑ.

Για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη απόδειξη ότι η Ευρώπη μαθαίνει να αντιδρά γρηγορότερα στις προκλήσεις και τα γεωπολιτικά ερεθίσματα».

«Στέλνουμε» συνέχισε, «Έλληνες ναυτικούς σε ζώνη κινδύνου, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προάσπισης εάν δεν μετέχουμε όπου απειλούνται τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά συμφέροντα». «Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ενώ σχολίασε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, όπως είπε, δείχνει «μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων».

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά σε κάθε τουρκική θέση που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο», εκτίμησε ο κ. Δένδιας.

Tags: ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝΤΟΥΡΚΙΑΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας «Η ελευθερία έχει κόστος» – Ιστορική πρώτη παρέλαση στο Μεσολόγγι με οπλικά συστήματα [vid, pics]

22/03/2026 - 17:33
Εθνικό Πλοίο
ΥΕΘΑ

Εθνικό Πλοίο: Θα εξυπηρετεί και το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα – Συνάντηση Δένδια και Κικίλια

20/03/2026 - 19:44
Patriot
ΥΕΘΑ

Δένδιας για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από ελληνικούς Patriot στη Σ.Αραβία: «Είμαι περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

19/03/2026 - 20:32

Διαβάστε Επίσης

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: 125 άτομα μετέφερε το αεροσκάφος – Πάνω από 70 οι επιζήσαντες [vids]

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Νετανιάχου σε Τραμπ: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Ιράν – Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διαφυλάξει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

Ζελένκι: «Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει πληροφορίες στο Ιράν – Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία»

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

Top News

Μαρία Γρατσία: «Φιάσκο η δίκη για τα Τέμπη, ένιωσα ντροπή ως λειτουργός της δικαιοσύνης» - Αινιγματική για το κόμμα Καρυστιανού

Ιωάννα Τούνη: Η ανάρτηση που «αγρίεψε» τους followers στο TikTok: «Μη φλεξάρεις τόσο πολύ το χρήμα, ο κόσμος πεινάει»

Εβελίνα Νικόλιζα για Μπέσσυ Αργυράκη: Είχα θυμό με τη μητέρα μου γιατί έλειπε πολύ όταν ήμουν μικρή

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert