Δένδιας: Συνάντηση με τον CEO της Lockheed Μartin για την απόκτηση των F-35 και την αναβάθμιση των F-16

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με τον CEO της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, όπου συζήτησαν για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία σύντομα θα αποκτήσει η Ελλάδα.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Aνέφερε επίσης ότι συζήτησαν την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper. 

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα, στις 27 Ιανουαρίου 2024, ταυτόχρονα με την έγκριση της πώλησης και αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία.

Το επόμενο βήμα για την απόκτηση των μαχητικών είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από τη μια η Ελληνική κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών με τη συνδρομή και της Πολεμικής Αεροπορίας, και από την άλλη η Αμερικανική κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου για το F-35 γραφείο Joint Strike Fighter (JSF) office. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον αριθμό των μαχητικών – 20 συν 20 ήταν το αρχικό αίτημα της Ελλάδας – στη διαμόρφωση των μαχητικών, στον οπλισμό, στην εκπαίδευση, τις απαραίτητες υποδομές και στην υποστήριξη του 5ης γενιάς αεροσκάφους.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI