Κυπριακή ΑΟΖ: Εν πλω για το οικόπεδο 10 το σκάφος της ExxonMobil

Πλώρη για το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ έβαλε το ένα εκ των δύο ερευνητικών σκάφος της ExxonMobil.  To Ocean Investigator βρισκόταν σταθμευμένο στο λιμάνι του Λαυρίου.

Στις 10.45, το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησε το ταξίδι του το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, με προορισμό την Κύπρο και το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή την ώρα (2.50μμ), το Ocean Investigator βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κέας σύμφωνα με πληροφορίες απο το ΣΚΑΙ.

Εξάλλου αναμένεται πολύ σύντομα να βάλει πλώρη προς την Κυπριακή ΑΟΖ το άλλο ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, Med Surveyor, ;το οποίο βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Χάιφας.  

Στη διεθνή ναυτική ορολογία το «Ocean Investigator» χαρακτηρίζεται ως «offshore supply ship», δηλαδή πλοίο εφοδιασμού ανοικτής θάλασσας. Έχει μήκος 80 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.300 τόνων. Τα δύο ερευνητικά έχουν μεταξύ άλλων την δυνατότητα καθέλκυσης, τηλεκατευθυνόμενων ερευνητικών υποβρυχίων συσκευών. Αποστολή τους ο εντοπισμός των δύο πρώτων γεωτρητικών στόχων εντός του οικοπέδου. Πρόθεση της ΕxxonMobil, είναι η διενέργεια δύο γεωτρήσεων στο 2ο εξάμηνο του 2018. 

ExxonMobil: Κανονικά οι εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.