«Εχουμε λόγο στην περιοχή δώστε μας ρόλο» – Γεννηματά προς αμερικανό υπουργό

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

<<Eχουμε λόγο- αναγνωρίστε μας ρόλο!>> : Σε αυτό το δικό μας δίπτυχο θα μπορούσε ίσως να συνοψιστεί η τοποθέτηση της Αναπληρωτή  Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά  προς τον βοηθό Υπουργό  Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (Secretary of the Army) κ. John M. McHugh, σχετικά με τον διπλωματικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα ζητήματα της περιοχής – από την κρίση στην Μέση Ανατολή και το θέμα των τζιχαντιστών , μέχρι την σύγκρουση Ουκρανίας -Ρωσίας.Ενώ ανέδειξε και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο έμπειρος αμερικανός βοηθός Υπουργός  Άμυνας  υπογράμμισε την σημασία της διμερους συνεργασίας και αναγνώρισε ότι  ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή

Πρώτα με Σαμαρά 

Ο κ. John M. McHugh,που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχεια επισκέφθηκε το ελληνικό  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου είχε συνάντηση με την κ Φ. Γεννηματά. 

Σε σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David D. Pearce  που συνόδευε τον Αμερικανό αξιωματούχο και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος,  ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς,

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματίας τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

«Η άνοδος των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η συνολική κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η αδυναμία συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης στη Λιβύη δημιουργούν εστίες πολέμου και ανθρωπιστικών κρίσεων. Η συνεχιζόμενη κρίσιμη κατάσταση στην Παλαιστίνη επιτείνει το πρόβλημα», σημείωσε η κα Γεννηματά.

<<Ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις>>

 Ενίσχυσε  δε το »προφίλ» της Ελλάδας τονίζοντας   ότι έχουμε <<ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις>>.Συγκεκριμένα πρόσθεσε: 

«Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της Ουκρανίας. Αποτελεί μονόδρομο η εξεύρεση λύσης για την ειρήνη στην περιοχή. Σε αυτό το κρίσιμο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα Αραβικά κράτη. Μια χώρα, με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή». 

Συνάντηση και στις ΗΠΑ 

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Γεννηματά αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που θα έχει τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας AUSA 2014, μια από τις πιο σημαντικές εκθεσεις στον τομέα της .Μάλιστα ο βοηθός Υπουργός  Άμυνας (Secretary of the Army), προσκάλεσε την κ Γεννηματά για περαιτέρω συζητήσεις στις ΗΠΑ.

Συνεργασία σε εκπαίδευση-αμυντική βιομηχανία

Από την πλευρά του ο βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ  John M. McHugh, ευχαρίστησε για τη διαρκή και πολύπλευρη συνεργασία. Τόνισε ότι τις δυο χώρες συνδέουν κοινές αρχές και δεσμοί φιλίας και ιστορικής συμμαχίας και ότι λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Υπερθεμάτισε στο θέμα της συνεργασίας, όχι μόνο σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και στην αμυντική βιομηχανία, όπως του έθεσε η κ. Γεννηματά.