Ευρωπαϊκές υπερβολές και απρέπειες για την ελληνική στάση στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων

Μέγα θέμα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι για τις αυτονόητες ελληνικές θέσεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι οποίες επί της ουσίας συμπυκνώνονται στην διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι στις Βρυξέλλες να “αποφασίζουν και να διατάζουν” για τόσο σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με συμφέροντα ΟΛΩΝ των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο με τα συμφέροντα της Γερμανίας και των δορυφόρων της!

Η Αθήνα εξέφρασε την άποψη οτι πρέπει να ερωτάται για την άποψή της σε τόσο σοβαρά θέματα. Οι κυρώσεις στην Ρωσία έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της για την οποία τόσο πολύ ανησυχούν οι βορειοευρωπαίοι.Συνεπώς δεν μπορεί να την υποχρεώσει κανείς και χωρίς μάλιστα καν να την ρωτήσει να επιβάλλει νέο κύκλο κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε απρεπώς την…φρίκη του για την την αυτονόητη άποψη της Αθήνας αλλά κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει ότι συμφέροντα έχει και η Ελλάδα κι όχι μόνο η Γερμανία.

Η ελληνική τοποθέτηση συνδυασμένη με κάποιες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου έχουν ερμηνευθεί ως “άνοιγμα” προς την Ρωσία . Δεν πρέπει ασφαλώς να αντιμετωπίζονται επιπόλαια τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και αυτό αφορά και στην νέα κυβέρνηση. Δεν προκύπτει όμως από τα όσα εκφράστηκαν από την Αθήνα κανένα θέμα “εγκατάλειψης” του “στρατοπέδου της ΕΕ” και …προσφυγής στην αγκαλιά της Μόσχας. Ας είμαστε σοβαροί και κυρίως ας είναι σοβαροί και οι Ευρωπαίοι που πρέπει να καταλάβουν ότι το “μονά ζυγά δικά μας” δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Τι θα κάνει η Ελλάδα με την Ρωσία και τις κυρώσεις; Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση και ακόμη πιο δύσκολοι οι χειρισμοί. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας να έχουμε άποψη και να την εκφράζουμε εντός της ΕΕ. Κανείς δεν μας το έχει απαγορεύσει απ΄ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Εκτός αν έχουμε υπογράψει και…διπλωματικό μνημόνιο και δεν το ξέρουμε.