Φωτιά το πόρισμα για το Μάτι – Καίει Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ. και Πολιτική Προστασία

Υπολογίζεται ότι χρειάζονταν μόλις 15 – 20 λεπτά για να απομακρυνθεί ο κόσμος περπατώντας. Ήξεραν αλλά δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, πολλοί άνθρωποι θα είχαν σωθεί στο Μάτι αν υπήρχε έγκαιρη εντολή εκκένωσης. Ενώ φέρεται να υπάρχουν παραποιημένα στοιχεία για να καλυφθούν ευθύνες αξιωματικών.

Καίει τους υπευθύνους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τη φωτιά στο Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζοντας πως οι κάτοικοι διανύοντας περίπου 80 μέτρα το λεπτό θα μπορούσαν να έχουν απομακρυνθεί μέσα σε 15 με 20 λεπτά περπατώντας.

Θα μπορούσαν να καλύψουν απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου με τα πόδια και χωρίς πανικό… αν όμως είχε σπεύσει κάποιος να τους ειδοποιήσει. Το πόρισμα αποτελεί κόλαφο για τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται πως το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης στις 17:30 στις 23/7/2018 ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και καθώς κινείται ανατολικά θα τα απειλήσει.

Κι όμως ενώ η φωτιά απειλούσε σπίτια, ενώ ακόμη και μόνο οι καπνοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το πόρισμα ρίχνει μεγάλες ευθύνες και στην Αστυνομία καθώς οδήγησε τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο στο Μάτι, ενώ ήδη είχαν “φράξει” και οι κάθετες οδοί.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr