OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Φώτης Κουβέλης: Το βιογραφικό του νέου ΑΝΥΕΘΑ

28/02/2018 - 18:34
Share on FacebookShare on Twitter

Ο νέος υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, Φώτης – Φανούριος Κουβέλης, είναι Έλληνας δικηγόρος, με διαχρονική δραστηριοποίηση στον χώρο της αριστεράς. 

Γεννήθηκε στον Βόλο στις 3 Σεπτεμβρίου 1948 και σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος και συμμετείχε στις αρχαιρεσίες του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών εκλεγόμενος από το 1975 μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, επίτιμος μέλος της SOS Ρατσισμός ενώ την περίοδο 1991 – 1994 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Είναι νυμφευμένος με την Φωτεινή Πάλλα και έχουν δύο παιδιά.

Πριν από τη στρατιωτική Χούντα ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στη συνέχεια οργανώθηκε στο Ρήγα Φεραίο. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και έπειτα συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), στην οποία εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ και επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθήνας με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή. Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.

Ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη. Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός,χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Tags: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2018ΑΝΥΕΘΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣΥΠΕΘΑΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Related Posts

FPV drones
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Την μονάδα παραγωγής FPV drones του 316 ΣΠΤΧ επισκέφτηκε παραμονή Χριστουγέννων [pics]

24/12/2025 - 11:16
Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

18/12/2025 - 10:32

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σκάφη τρίτων χωρών στην Οδησσό και στο Μικολάγιεφ

Kommersant: «Ο Πούτιν εξετάζει την ανταλλαγή εδαφών αλλά θέλει να κρατήσει όλο το Ντομπάς»

Η Καμπότζη καταγγέλλει βομβαρδισμούς της Ταϊλάνδης παρά τις συνομιλίες για νέα εκεχειρία

Τραμπ: «Εξαπολύσαμε πολυάριθμα φονικά πλήγματα σε τζιχαντιστές στη Νιγηρία – Να σταματήσει η σφαγή χριστιανών» [vid]

Ζελένσκι: «Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – Πολλά μπορούν να αποφασιστούν την Πρωτοχρονιά»

SDF: Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να ενσωματωθούν στους εθνικούς θεσμούς

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Τα πρώτα του λόγια μετά την σύλληψη για ενδοοικογενειακή απειλή - «Ήθελα μόνο να δω τα παιδιά μου»

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Θεσσαλονίκη: Δωρεά οργάνων από 57χρονο, ανήμερα των Χριστουγέννων - Χάρισε ζωή με κερατοειδείς και νεφρούς

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης σε χριστουγεννιάτικη διάθεση - Οι ευχές κάτω από το στολισμένο δέντρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert