Φρεγάτες Fremm: Δεν υπάρχει συμφωνία για αγορά δηλώνει ο Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM και στις δηλώσεις Κουβέλη. Εάν και όταν έρθει η ώρα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Βουλή και το Σύνταγμα, είπε ο Πάνος Καμμένος, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις Κουβέλη περί αγοράς μέσω leasing δυο ετοιμοπόλεμων φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία μέσα στο καλοκαίρι.

‘Οπως δήλωσε ο κ. Καμμένος το δημοσίευμα για τις φρεγάτες περιέγραφε λεπτομέρειες “που δεν ήταν γνωστές ούτε σε εμένα” προσθέτοντας οτι “Υπήρχε ενα παλιό πρόγραμμμα από Υπουργίας Ε. Μειμαράκη που δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων”.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε οτι “Σε υψηλότατο επίπεδο Τσιπρα – Μακρόν εξετάστηκε η πιθανότητα πόσον από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες, τα 8 δις που αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία ενός ποσού από τα ελληνικά ομόλογα να υπαρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα”.

Όπως δήλωσε ο ΥΕΘΑ “Σε αυτή τη συνομιλία ο Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπαρξουν”.

“Σε αυτο το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων και εμείς και τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε το υλικο που θα χρειαστεί. Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες από το σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε οτι “Υπηρχε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών όπου λόγω της οξυνσης απο την Τουρκία ζητήσαμε να διερευνηθειί η δυνατότητα κάποια από τα προγραμματα να τρέξουν αλλά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο”.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά οτι “Αυτό που σας λεω ειναι η αλήθεια και αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή.”

Σχετικά με τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη ο κ. Καμμένος είπε οτι “Τώρα σε ότι αφορά στον υπουργό αναπληρωτη έχει την ευθύνη για την αμυνιτκή βιομηχανία εχει την αγωνία και μάχεται για την επαναλειτουργία των ναυπηγειων”.

Τέλος ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε οτι “Όπως και να προχωρήσει η αναβάθμιση για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο του δόθηκε η διερευνητικη εντολή για να εξετάσει. Ήταν ένα σήμα οτι μπορεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσουν τα ναυπηγεία.

“Υπάρχει μια συζήτηση του προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό. Ανταλλαξαν απόψεις αλλά όλα αυτά είναι πολύ πρώιμα. Αντιλαμβάνεστε ότι επρεπε να μιλήσει ο υπουργός αναπληρωτής από τη στιγμή που υπάρχει δημοσίευμα.”