Γερμανός πρέσβης: Συγκλονισμένος από την επίσκεψη στο μαρτυρικό Δίστομο

Συγκλονίστηκε ο νέος Γερμανός πρέσβης κ. Γενς Πλότνερ από την επίσκεψή του στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας όπου οι Γερμανοί Ναζί έσφαξαν τον Ιούνιο του 1944 εκατονταδες αμάχους σε ένα από τα πιο ειδεχθή τους εγκλήματα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σήμερα ήμουν στο Δίστομο.Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί από Γερμανούς δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε ποτέ», γράφει Γενς Πλότνερ, στην ανάρτησή του στην σελίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στο Facebook, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την κατάθεση στεφανιού που έκανε ο ίδιος στο Μαυσωλείο των Θυμάτων στο Διστομο.

Το Γερμανικό κράτος που διαδέχθηκε το Γ’ Ράιχ, «διατηρεί, αδικαιολόγητα απέναντι στο μικρό και γενναίο Δίστομο, έναν ανοιχτό λογαριασμό ο οποίος κάποτε πρέπει να κλείσει», τονίζει σε επιστολή – διάβημα που επέδωσε ο Δήμαρχος της Μαρτυρικής Πόλης κ. Ιωάννης Γεωργακός στην Γερμανό πρέσβη που επισκέφθηκε την Τρίτη το Διστομο. Στην συνάντηση με τον πρέσβη συμμετείχαν επίσης ο τ. Αντιδήμαρχος Διστόμου κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και ο πολύ γνωστός ακτιβιστής και επιβιώσας της σφαγής κ. Αργύριος Σφουντούρης.

Στο διάβημα που επέδωσε στο κ. Πρέσβη ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας αναφέρει μεταξυ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με μια σημαντική εκκρεμότητα ανοιχτή», ότι το Γερμανικό κράτος που διαδέχθηκε το Γ’ Ράιχ, «διατηρεί, αδικαιολόγητα απέναντι στο μικρό και γενναίο Δίστομο, έναν ανοιχτό λογαριασμό ο οποίος κάποτε πρέπει να κλείσει». Και η επιστολή-διάβημα καταλήγει ως εξής : «Το μεγαλο σας κράτος οφείλει στο μικρό μας Δίστομο καθαρή έκφραση ειλικρινούς συγγνώμης διατυπωμένη, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, από ανώτατο πολιτειακό εκπρόσωπο εδώ, στα ματωμένα χώματα. Μας οφείλει επίσης εκτός από τα λόγια και, την »έμπρακτη συγνώμη» του».

Εν συνέχεια ο Γερμανός Πρέσβης επισκέφτηκε το Μαυσωλείο Διστόμου όπου και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 10ης Ιούνη 1944 και ολοκλήρωσε την σύντομη επίσκεψή του στο Δίστομο με επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.