Γιατί αναβλήθηκε το ταξίδι του ΥΕΘΑ στην Ουάσιγκτον

Δε θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στα τέλη Ιουλίου ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς, λόγω πανδημίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ.

«Η αναβολή του ταξιδιού του κ. Παναγιωτοπούλου στις ΗΠΑ δε συνεπάγεται ότι ο Έλληνας υπουργός δε γίνεται δεκτός από τον κ. Έσπερ», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση («Ελληνική Λύση») για την ακύρωση της επίσκεψης.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εδώ και μήνες ο κ. Παναγιωτόπουλος συζητά με τον κ. Έσπερ το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Ουάσιγκτον, ωστόσο η έλευση του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα.

Είναι προφανές ότι ο ΥΕΘΑ επιθυμούσε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να μεταβεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως διαμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στην ελληνική πλευρά. Για αυτό το λόγο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποφάσισε τελικώς να μείνει Αθήνα και να μη μεταβεί στις ΗΠΑ στις 20 Ιουλίου, όπως προγραμμάτιζε.