Γιατί τα κονδύλια για την Άμυνα μπορεί να κρίνουν τη τύχη της συμφωνίας και του Καμμένου

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους “θεσμούς” περιλαμβάνουν μειώσεις 300 εκατομμυρίων στα κονδύλια της Εθνικής Άμυνας. Μειώσεις που ξεκινούν από φέτος με περικοπή 100 εκατομμυρίων ευρώ και συνεχίζονται του χρόνου με ακόμη 200 εκατομμύρια.

Που θα βρεθούν; Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε συσκέψεις που έκανε χθες με Αρχηγούς και επιτελείς τους υποστηρίζει ότι έχει βρει τα κονδύλια. Εξετάστηκαν προτάσεις για πωλήσεις παλαιών όπλων , για αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΔ και για χρήματα που θα έρθουν από τις αποζημιώσεις για τα “αμαρτωλά εξοπλιστικά”.

Έχουμε την άποψη ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσουν “αγκάθι” στην συμφωνία με τους δανειστές. Όχι για λόγους οικονομικούς. Οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν ήδη πάρει όσα μπορούσαν να πάρουν από τα κονδύλια της άμυνας. Ο στόχος είναι άλλος και νομίζουμε ότι είναι γνωστός: ο Καμμένος δεν είναι αρεστός στους δανειστές και είναι ο επόμενος που πρέπει να αντικατασταθεί μετά από τον Βαρουφάκη.

Το σενάριο της Bild για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος με την έξοδο των ΑΝΕΛ και την είσοδο του Ποταμιού διαψεύστηκε μεν είναι πάντα εδώ δε.

Γιατί θέλουν να αντικατασταθεί ο Καμμένος; Οι δημόσιες δηλώσεις του για τους εξοπλισμούς και τα όσα έγιναν σ΄ αυτό το χώρο , έχουν προκαλέσει την οργή κυρίως των Γερμανών. Ο ΥΕΘΑ έχει κατονομάσει συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες από τις οποίες δημοσίως έχει πει ότι θα απαιτήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Αυτό και μόνο φθάνει για να εξηγήσει την επιμονή στην απαίτηση αντικατάστασής του.

Πως μπορεί να πιεστεί για να φύγει;
Αν οι δανειστές επιμείνουν να ζητούν περισσότερες περικοπές στην Εθνική Άμυνα. Είχαν φθάσει στα 600 εκατομμύρια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχτεί το ποσό .Οι αντιδράσεις του Καμμένουν και η απειλή για αποχώρηση έφεραν τον πρωθυπουργό στο ΥΠΕΘΑ,όπου και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω περικοπές. Τώρα η νέα πρόταση προς τους θεσμούς περιλαμβάνει περικοπές 300 εκατομμυρίων που ο Καμμένος έχει δεχτεί. Αν όμως οι δανειστές ζητήσουν κάτι παραπάνω ,τότε όλα θα είναι στον αέρα. Και η συμφωνία περιλαμβάνεται σ΄ αυτά. Το επόμενο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να στηρίζει τον κυβερνητικό του εταίρο ή όχι.

Συνεδριάζει η ΚΟ των  ΑΝΕΛ

Σ΄ αυτό το κλίμα  συγκαλείται , στις 12:00, στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ενώ στις 13:00 θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή.